advertentie
zaterdag 04 maart 2023 09:15

Ruzie over ‘vreemdgaan’ eindigt met geplette Schiedammer tegen boom

Ruzie over ‘vreemdgaan’ eindigt met geplette Schiedammer tegen boom Foto: Flashphoto

Wat begon in de vroege ochtend van 5 juli 2021 met een kleine ruzie over vermeend overspel eindigde met een man die klem zat tussen een auto en een boom. Cynthia W. was de roddels die Roy over haar verspreidde helemaal zat. Ze wilde het uitpraten, uiteindelijk kwam Cynthia’s vriend Jan B. langs. En daar, op de Nieuw-Mathenesserstraat, ging het mis. Jan B. wilde Roy de pas afsnijden, maar plette hem met de auto tegen een boom.

door Philip van Es

Wat begon op de vroege maandagochtend van 5 juli 2021 met een kleine ruzie over vermeend overspel eindigde met een man die klem zat tussen een auto en een boom. Cynthia W. was de roddels die Roy over haar verspreidde helemaal zat. Ze wilde het uitpraten, uiteindelijk kwam Cynthia’s vriend Jan B. langs. En daar, op de Nieuw-Mathenesserstraat, ging het mis. Jan B. wilde Roy de pas afsnijden, maar plette hem met de auto tegen een boom.

   > We schreven op 5 juli 2021: 'Maandag om 01.20 uur is op de Nieuwe Mathenesserstraat een voetganger aangereden. De bestuurder van de auto is vervolgens doorgereden. 

Na een avondje bij een vriendin in de tuin loopt de situatie verder uit de hand. Cynthia hoort via een neef van het slachtoffer dat er weer verhalen over haar de ronde gaan. “Verhalen over dat ik met andere mannen in bed zou liggen. Maar dat is niet waar.” Tegenover de rechter verklaart Cynthia dat haar relatie met medeverdachte Jan B. op dat moment niet goed verliep door de roddels. “Ik was bang om hem kwijt te raken.”

Roddels, roddels, roddels

Want ondertussen kent ook Jan de roddels. Hij heeft ze uit eerste hand gehoord van Roy en diens neef die ook in de tuin aanwezig is. “Hij heeft me toen verteld dat hij met haar gezoend had en dat ze met meerdere mannen had gezoend. Maar dat hebben we uitgepraat en er een streep onder gezet.”

Cynthia is het in de tuin van haar vriendin zat, gaat naar huis en probeert Roy te bellen. Ze wil verhaal halen. Roy neemt niet op, maar appt wel terug. “Ik wilde het uitpraten”, legt Cynthia uit. “Ik ben naar zijn huis gereden en heb daar tien minuten voor de deur gezeten.” Maar Roy kwam niet naar buiten.

Kort daarna besluit Cynthia weer terug naar haar auto te lopen. Als ze over de Rotterdamsedijk weer langs het huis van Roy rijdt, ziet ze hem. Ze keert bij de Koemarkt en parkeert haar auto in de Nieuw-Mathenesserstraat; “Achteraf heb ik spijt dat ik niet ben doorgereden naar huis.” Bij haar auto gaat het mis tussen Roy en Cynthia. “Hij vroeg waarom ik er was en spuugde me daarna in mijn gezicht. Ik voelde angst, want ik stond alleen op een industrieterrein.”

Mes tussen de visspullen

Daarna maakt Cynthia een keuze die heeft geleid tot de hele rechtsgang. Achterin haar auto staat nog een tas met visspullen. ’s Middags is ze met haar zoontje gaan vissen. Uit die tas haalt ze een keukenmes. “Ik wilde hem op afstand houden.” Roy loopt achteruit. En op dat moment komt medeverdachte en partner Jan B. onverwachts aanrijden met de auto.

Naar eigen zeggen lag Jan in bed en ontdekte hij ’s nachts dat zijn vriendin niet thuis was. “Ze was verdwenen, dus toen heb ik haar gebeld om te vragen waar ze was.” Aan de telefoon vertelt Cynthia waar ze is, maar zegt ook tegen haar vriend: “blijf thuis, ik ga het regelen.” Toch besluit Jan in zijn bestelbus te stappen en naar zijn vriendin toe te gaan. “Ik was in de veronderstelling dat ze daar nog voor de deur zat. Maar toen zag ik ze opeens rennen.”

Jan rijdt een stukje door, keert de auto en draait vervolgens de stoep op om Roy de pas af te snijden. En dat gaat faliekant mis. De stuurbeweging de stoep op eindigt tegen een boom, met Roy als bumper tussen de auto en de boom. “Maar dat was nooit mijn bedoeling. Ik wilde hem tegenhouden. Hij kwam achter geparkeerde auto’s vandaan en voor ik het wist lag hij op mijn motorkap. Voor ik kon remmen stonden we stil tegen de boom.”

‘Verantwoordelijk voor eigen daden’

Tijdens het ongeluk verbrijzeld Roy’s heup. maar hij overleefde het wel. Daarna ontstaat er stevige consternatie. “Cynthia wilde niet weg. Ik heb haar gezegd in te stappen, want ik zag dat hij zelf kon bellen. Ik was ook in paniek, maar het is absoluut niet goed te praten”, vertelt Jan schuldbewust. Ook Cynthia heeft nog steeds last van haar handelen na het ongeluk. “Hij probeerde weer op te staan maar zakte gelijk weer in elkaar. Dat is wel iets dat ik al anderhalf jaar met me meedraag. Maar ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen daden.”

In de lezing van het OM en het slachtoffer zou Cynthia ook nog met de dood gedreigd hebben. “Dat heb ik absoluut niet gedaan. Ik heb alleen maar staan huilen.” Ook op het verwijt dat ze volgens het slachtoffer ‘lazerus’ zou zijn heeft Cynthia een weerwoord. “Ik heb me daarna zelf bij het politiebureau gemeld. Daar heeft geen enkele agent het idee gehad om me te laten blazen.”

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Jan B. een celstraf van drie jaar geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk. Cynthia komt er genadiger vanaf in de strafeis. De Officier van Justitie acht niet bewezen dat ze Roy iets heeft willen aandoen, maar neemt het haar wel kwalijk dat ze met een mes heeft staan dreigen en de plek des onheils heeft verlaten. Gezien die feiten wil het OM dat zij 100 uur taakstraf krijgt. De uitspraak in de zaak volgt later deze maand.