advertentie
dinsdag 07 maart 2023 15:38

Hèhè: afvalpilot wordt na vijf jaar uitgebreid naar andere wijken

Na een jarenlange pilot in Oost komt de mobiele grofvuilinzameling naar de rest van Schiedam. De vervuiling van de stad tegengaan staat hoog op de agenda van de gemeente. In Oost is de pilot bij de gemeente, Irado en bewoners bevallen.

door Markus Burger

Na een jarenlange pilot in Oost komt de mobiele grofvuilinzameling naar de rest van Schiedam. De vervuiling van de stad tegengaan staat hoog op de agenda van de gemeente. In Oost is de pilot bij de gemeente, Irado en bewoners bevallen.

Moet je van oud meubilair af? Tuinstoelen die al jaren vergaan en eigenlijk niet meer zijn dan rottend hout? In juni 2018 worden in de wijk Oost flyers uitgedeeld in verschillende talen, met oproep om oude spullen naar een inzameling te brengen op het Van het Hoffplein. In de jaren ervoor zijn er veel migranten uit andere Europese landen in Oost komen wonen. “Zij kennen het systeem niet”, legt Serap Önal van wijkhuis Oost uit. Mensen zetten hun spullen buiten en vervuilen zo het straatbeeld.

Nu, bijna vijf jaar later, kan worden gesproken van een succesvolle pilot. De gemeente ziet dat er veel aanloop is bij de inzamelmomenten en heeft ‘deze aanpak aangemerkt als prioriteit’, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Wij zien dat mobiele inzamelingen in aanwezigheid van een afvalcoach ervoor zorgen dat we praktische vragen van bewoners kunnen beantwoorden.” Zo hoopt de gemeente de bewustwording verder te verwezenlijken. Önal van het wijkhuis ziet dat de wijkbewoners deze aanpak fijn vinden.

Schone stad

In de Gorzen is het plan ter kennisgeving aangenomen. Liever was Beau van ’t Hoen, voorzitter van de bewonersvereniging in Zuid, betrokken geweest: “we kregen een mailtje met informatie.” Van ’t Hoen legt uit dat de gekozen locatie -de Lekstraat- logisch is vanuit het oogpunt van Irado, de uitvoerder namens de gemeente. Van ’t Hoen: “het is makkelijk te bereiken met de vrachtwagen.” Maar de Lekstraat was niet haar eerste keuze geweest. “Voor bewoners uit de andere kant van de wijk is het niet makkelijk om met je bank daar te komen.”

Een goede stap is het dus zeker, maar ideaal is het volgens de voorzitter nog niet: “als mensen het gewoon, zoals vroeger, voor de deur kunnen zetten, zodat de vrachtwagen door de straten kan om het op te halen.” Ook Önal van wijkhuis Oost heeft een ander ideaalbeeld dan de gemeente: “een grote afvalcontainer op verschillende pleinen”, waar bewoners constant van gebruik kunnen maken.

De gemeente wil de komende jaren meer inzetten op een schone stad. Pleinen in de stad zullen dienen als inzamellocaties. De frequentie hangt af van vraag en de aanloop. De uitbreiding van dit systeem moet slechts een eerste stap daarin zijn. Later dit jaar volgen meer plannen.

Media