advertentie
donderdag 09 maart 2023 17:04

Richard Groenendijk ontvangt Jillis Bruggeman Penning: ‘Stond er niet bij stil dat ik zoveel heb betekend’

Richard Groenendijk heeft zich jarenlang ingezet voor genderdiversiteit in zijn theatershows en televisiewerk. Op 11 oktober ontvangt Richard daarvoor de Jillis Bruggeman Penning. Deze penning wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt door de gemeente Schiedam aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit. Vorig jaar ging de penning naar Raven van Dorst.

door Kimberley Meurs

Richard Groenendijk heeft zich jarenlang ingezet voor genderdiversiteit in zijn theatershows en televisiewerk. Op 11 oktober ontvangt Richard daarvoor de Jillis Bruggeman Penning.

Deze penning wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt door de gemeente Schiedam aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit. Vorig jaar ging de penning naar Raven van Dorst.

Nu is het cabaretier Richard Groenendijk die de penning in ontvangst mag nemen. Richard zet zich al een tijd in voor de LHBTI+ gemeenschap door middel van nummers, typetjes en theaterprogramma’s. Richard laat weten er erg blij mee te zijn: “Ik vind het een ontzettende eer en ik ben er heel erg blij mee. Het was ook emotioneel omdat ik er niet bewust bij stil sta dat ik zoveel hebt betekend voor de LHBTI+-gemeenschap.”

Jillis Bruggeman is de laatste persoon in Nederland die terechtgesteld werd vanwege het seks hebben met hetzelfde geslacht. Dat was in 1803 op 9 maart. Dit gebeurde op de Grote Markt in Schiedam.