advertentie
zaterdag 11 maart 2023 15:30

Casper wilde architect worden, nu bouwt hij LEGO-kastelen

Casper wilde architect worden, nu bouwt hij LEGO-kastelen Vader en zoon bouwden ook een Rotterdams icoon van LEGO © Rijnmond

Vader en zoon Mathieu en Casper Levens zijn verzot op LEGO en maken joekels van bouwwerken. Hun uit de hand gelopen hobby was zelfs reden om van Schiedam naar Rockanje te verhuizen. Daar hebben ze meer ruimte en zijn ze van de zolder naar de begane grond verhuisd om dichter bij vrouw en moeder Yvonne zijn.

Vader en zoon Mathieu en Casper Levens zijn verzot op LEGO en maken joekels van bouwwerken. Hun uit de hand gelopen hobby was zelfs reden om van Schiedam naar Rockanje te verhuizen. Daar hebben ze meer ruimte en zijn ze van de zolder naar de begane grond verhuisd om dichter bij vrouw en moeder Yvonne zijn.

“Hoeveel onderdelen zitten erin? Hoe lang heb je erover gedaan. Waar laat je het?” Die vragen krijgen Mathieu (56) en Casper (28) non-stop als ze met hun bouwwerken op de LEGO-beurs in Jaarbeurs Utrecht staan. Casper: “En dat is ook wel logisch als je daar staat met een plaat LEGO van zeven bij acht meter.”

bba954ee 36dc 3d6d 8f5f a366a41532a5

Het Disney-pretpark van LEGO van Casper en Mathieu © Privéfoto

De hobby groeide hen (letterlijk) boven het hoofd. “We zaten altijd op zolder, terwijl mijn moeder dan alleen in de woonkamer zat. Niet echt gezellig, dus wilden we naar een huis met een grotere hobbykamer, waar ook nog ruimte is voor andere dingen.” Dat bracht ze, samen met de rust van het buitenleven, naar Rockanje, waar ze onlangs naartoe verhuisden vanuit Schiedam. “Alles bij elkaar hadden we een Volkswagen-bestelbus tot de nok toe gevuld met LEGO, los van de grotere stukken.”

Miljoen steentjes

In totaal hebben ze zo’n miljoen LEGO-steentjes. “Maar ik heb ze nooit geteld, want dat lijkt me een nutteloze bezigheid.” Zijn passie voor de plastic bouwblokjes begon op jonge leeftijd. “Je krijgt je eerste setje en dan vind je dat leuk en dan nog een en nog een, zo hobby je verder. Mijn vader had vroeger een modeltrein, dus toen we op een beurs zagen dat je die ook van LEGO hebt, zijn we dat gaan proberen. En op een gegeven moment loopt het uit de hand, hè?”

In principe begint elk bouwwerk klein, zonder vast plan of ontwerp. “Je begint niet met een plaat van twee bij acht meter. Maar je steekt jezelf een beetje aan. Je begint iets te maken en denkt dan: dit kan er ook nog wel bij en laten we dat ook nog doen en dat wordt steeds groter. En dan leg je een paar platen tegen elkaar aan en blijk je die vol te kunnen krijgen. Dan koop je nog een bakkie bij of kan je goedkoop een partijtje stenen op de kop tikken en ga je weer groter bouwen.”

Pastel of crème

Inmiddels hebben vader en zoon gigantische bouwwerken gemaakt, zoals een Disney-kasteel van 2.80 meter hoog. “Ik maak dan niet eerst een tekening, ik had gewoon in mijn hoofd dat ik een Disney-kasteel wilde bouwen. Dan is de eerste vraag: welke kleur past daar het beste bij. Dat kan crème zijn, of wit, of een mooie pastelkleur, maar die heb ik niet zoveel. Wit wel, dus dat wordt het dan.”

f41203a5 e905 3735 bf82 0e7f59bfee67

Het Disney-kasteel van LEGO © Privéfoto

Eenmaal af komt er misschien toch nog een laag bovenop, worden nieuwe stenen bijgekocht en het geheel weer opnieuw, maar groter, opgebouwd. “Ik doe meestal de technisch ingewikkelde en grotere, constructieve dingen. Mijn vader is meer van de afwerking: de randjes erop, de ornamenten”, zegt zoon Casper.

Pronkstuk

Het Disney-kasteel is op dit moment het pronkstuk, maar past binnen een breder pretparkthema. “We hebben een mijnachtbaan, een schommelschip, maar ook het station van Disney World in Florida precies op schaal nagebouwd. Alles wat me leuk lijkt, probeer ik te bouwen.” Het park is opgebouwd uit zo’n 200 duizend onderdelen. “In de fontein voor het kasteel zitten denk ik alleen al 4.000 blauwe transparante dopjes.”

Voordat hij aan het pretpark begon bouwde hij steden. “Maar na twintig keer de benzinepomp verplaatst te hebben, de brandweerkazerne gedraaid te hebben en er een andere gevel op hebben gezet is de jeu er wel een beetje af. Dus ik wilde iets doen waarin ik niet gelimiteerd ben door een standaard stramien. Dus dat werd een pretpark, want daar kan alles.”

In het dagelijks leven werkt Casper in het bedrijf van zijn vader. “Montagewerk, productie, dat is compleet iets anders. Toen ik klein was wilde ik wel architect worden, maar op een gegeven moment kom je erachter dat zoiets onbereikbaar is. Je hebt daar hele hoge studies voor nodig. Alles kan, maar heb je daar zin in? Als kind denk je dat je iets kunt ontwerpen en maken, maar later ontdek je dat er allemaal regels en wetgeving bij komen kijken. Daar houd ik helemaal niet van. Met LEGO kan ik alles maken wat ik wil zonder dat iemand zegt dat het niet kan. En als het niet gaat stort het in en moet je opnieuw beginnen.”

Dat gebeurt gelukkig maar zelden. “Dat zie ik dan van tevoren wel aankomen en dan vang ik het op.” Het is overigens niet zo dat hij al zijn vrije tijd in het bouwen stopt. “Als we iets aan het bouwen zijn voor een beurs gaan we soms wel het hele weekend door, maar als zomers de zon schijnt ga ik liever naar buiten.”

d526dde9 acf8 36c6 8a1d 08095512de26

LEGO-creaties van Casper en Mathieu © Privéfoto

Wat ze inmiddels hebben geïnvesteerd in LEGO-blokjes? Casper: “Nou het is nog niet zo erg dat de LEGO meer waard is dan ons huis. Soms probeer ik dat wel te gokken, maar dat wil je eigenlijk niet weten. Je spaart, je koopt het niet in een keer. Soms loop je tegen een partijtje stenen aan. Dan zit er een krasje op, nou, dat zie je dan misschien. Maar ik geef niet veel meer uit aan LEGO dan iemand anders gemiddeld aan een hobby zou doen. Het verschil is alleen dat geld dat je uitgeeft in de kroeg aan het einde van de avond weg is, terwijl mijn LEGO blijft staan en waardevast is. Alleen waar ik het allemaal moet laten?”

Uitgekeken

Een groot deel staat in grote kasten, zolang het huis nog verbouwd wordt. “Een aantal van de gebouwde stukken staat bij mijn vader op de zaak opgeslagen. Normaal blijft zo’n stuk 2-3 jaar in elkaar, dan heb ik ze een paar keer laten zien en dan ben je er op uitgekeken.”

Moeder Yvonne (55) vindt het mooi dat haar man en zoon lekker met LEGO bezig zijn. “Ze hebben iedere keer wat anders te doen en het is een mooie afleiding, uitlaatklep en ontspanning naast drukke banen.” Zelf zit ze ook bepaald niet stil, maar heeft ze net als haar andere zoon geen interesse in LEGO. “Ik kijk ernaar en vind het heel mooi wat ze aan het doen zijn, maar ik bouw zelf niet.” Of ze blij is dat ze in het nieuwe huis wat dichterbij komen bouwen? “Nou dat hadden ze zelf bedacht, want de hele week ben je aan het werk en in het weekend zitten ze op zolder. Dus leek het hen mooi om in het nieuwe huis een ruimte te creëren waar je met elkaar bezig bent.”

Van 11 tot en met 31 maart staat winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam in het teken van LEGO, met bouwwerken van Mathieu en Casper.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond