advertentie
maandag 13 maart 2023 15:42

Bezorgde ouders blijven in het ongewisse over toekomst van hun kind bij Labyrint

Angelique Groeneweg maakt zich zorgen over haar kinderen Angelique Groeneweg maakt zich zorgen over haar kinderen

Verschillende ouders blijven nog steeds in het ongewisse over wat er gaat gebeuren met hun kinderen nu de begeleiding bij de zorginstantie Labyrint voor hen stopt. Een aantal dagen geleden trokken ouders publiekelijk aan de bel. Vooralsnog hebben zij geen reactie op hun vragen ontvangen.

door Nick van Herk

Verschillende ouders blijven nog steeds in het ongewisse over wat er gaat gebeuren met hun kinderen nu de begeleiding bij zorginstantie Labyrint voor hen stopt. Een aantal dagen geleden trokken de ouders publiekelijk aan de bel. Vooralsnog hebben zij geen reactie op hun vragen ontvangen.

De Schiedamse Andrea Scheffers is één van de ouders die aan de belt trekt. Haar zoon Sem (15) moet zijn woonplek bij Labyrint verlaten nu Mevis (verantwoordelijk voor de jeugdhulp in gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) besluit geen contract af te sluiten met zorgaanbieder Labyrint. Sem is door zijn complexe zorgvraag erg gevoelig voor veranderingen. Wat er nu met Sem gaat gebeuren blijft voor Andrea onduidelijk: “We hebben nog steeds niks van Mevis gehoord.”

918 dossiers

Het college van Schiedam reageert op de situatie bij Labyrint. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de focus nu ligt bij de zorgcontinuïteit voor de kinderen die jeugdhulp nodig hebben. In totaal zijn er in januari dit jaar 918 dossiers van jeugdigen in Schiedam overgedragen aan Mevis. ‘Mevis heeft de opdracht om ervoor te zorgen dat voor elk kind tijdig een passende oplossing komt’, schrijft het college. Het college stelt Mevis te hebben gevraagd om op korte termijn in gesprek te gaan met ouders die zich zorgen maken. 

Die gesprekken hebben volgens Andrea Scheffers nog niet plaatsgevonden. Ondanks dat ze meerdere malen bij Mevis aan de bel trok, laat een antwoord nu al weken op zich wachten. “Ik heb nog helemaal niks gehoord en nog niemand gesproken over het hoe en wat. Begin februari zouden ze mij bellen, inmiddels zijn we zes weken verder.”

‘Heel slecht’

Volgens het college heeft Mevis op dit moment individuele gesprekken met de kinderen en hun ouders waarvan de beschikking afloopt. Mevis koppelt aan elk kind een jeugdprofessional. Een vast contactpersoon die onderzoekt welke hulp er nodig is. Toch is dat bij lang niet alle ouders het geval. Scheffers: “Ik vind het vreselijk dat je nog steeds in onzekerheid zit en dat je niet weet wat er met je zoon gaat gebeuren. De communicatie is gewoon heel slecht, er is zoveel beloofd, ze zouden me binnen twee weken terugbellen dat is nog steeds niet gebeurd.” 

Naast Andrea blijft ook de Schiedamse Angelique Groeneweg nog met veel vragen zitten. In juni dit jaar moeten ook haar kinderen de zorgplek bij Labyrint in Maassluis verlaten. Inmiddels heeft Groeneweg al wel een ‘casusmanager’ vanuit Mevis toegewezen gekregen. Deze casusmanager zou vragen van ouders moeten beantwoorden. Ondanks het contact blijven er veel vragen openstaan: “Concreet antwoord op die vragen die ik heb kunnen zij niet geven. Of een er een PGB (persoonsgebonden budget) aangevraagd kan worden en wie ons daarbij gaat ondersteunen is nog allemaal onduidelijk.” 

'Niet in één week'

In een reactie laat een woordvoerder van Mevis weten dat de gesprekken met ouders inmiddels al wel volop gevoerd worden. “We hebben al met negentig procent van de ouders waarvan de beschikking afloopt gesproken. Daarbij hebben we gekeken naar de datum waarop de beschikking afloopt. De eerste gesprekken zijn geweest met de ouders van kinderen wiens beschikkingen als eerste aflopen.”

Toch is het Mevis niet gelukt om met alle ouders in gesprek te gaan. “Je moet je voorstellen, we hebben maar zo'n vijfenzeventig jeugdprofessionals en negentienduizend kinderen. Die gesprekken kan je niet in één week voeren. Eind maart hopen we met iedereen in contact te staan.”