advertentie
dinsdag 14 maart 2023 17:12

Veel vrijwilligers aan de slag bij de Babbersmolen tijdens NLdoet

Afgelopen zaterdag gingen veel vrijwilligers tijdens NLdoet bij de Babbersmolen aan de slag. Tijdens deze landelijke klusdag kan iedereen op vele locaties in Nederland een handje meehelpen om onze samenleving weer wat beter en mooier te maken.

Afgelopen zaterdag gingen veel vrijwilligers tijdens NLdoet bij de Babbersmolen aan de slag. Tijdens deze landelijke klusdag kan iedereen op vele locaties in Nederland een handje meehelpen om onze samenleving weer wat beter en mooier te maken.

'De Babbersmolen toont bezoekers en scholen hoe een poldermolenaarsgezin vroeger in en van de natuur leefde. Zo staat er op het molenterrein een kleine wilgengriend'  laat Paul Sporken van De Schiedamse Molens weten. 'Terwijl het zonnetje vrolijk scheen gingen de vrijwilligers een deel van de wilgenbomen knotten en verwerken. De afgezaagde wilgentenen van wel acht meter werden van alle zijtakken ontdaan. De dikke middentak kon daarop worden klein gezaagd tot kachelhout voor de historische woning in de molen. Dunnere takken zullen later verwerkt worden in de verschillende vlechtwanden op het vlietland. En de kleinste zijtakken zijn gebundeld voor de beschoeiing langs de waterkant. Precies zoals het vroeger ook gebeurde.'

Groepsaanmeldingen

Paul: “Dit jaar kreeg onze vaste vrijwilligersploeg hulp van een groep werknemers van Indiase rijstmultinational LT Foods uit Rotterdam. Elf personeelsleden, waarvan sommigen nog maar kort in Nederland werkzaam waren, wilden graag naast het snoeiwerk ook hun eerste traditionele windmolen bezoeken. 's Middags schoot de YETS Foundation ons te hulp met een wisselende groep jongeren en hun coaches. Zo leren zij hun pupillen om zichzelf af en toe als vrijwilliger in te zetten voor de samenleving. Dankzij alle hulptroepen is het jaarlijkse wilgensnoeiwerk met succes afgerond.”

Volkstuinhuisje

'Stichting De Schiedamse Molens heeft onlangs in overleg met Volkstuinvereniging Vijfsluizen een naastgelegen volkstuin bij het molenerf getrokken. Deze tuin zal weer een natuurlijke gras- en kruidenvegetatie krijgen, begraasd door de eigen molenschapen. De poldermolen ligt nu weer vrij in een historisch landschap met waterlopen en grasdijken. Het volkstuinhuisje uit 1950 is één van de eerste huisjes van het volkstuincomplex en blijft behouden. Het zal door vrijwilligers worden opgeknapt naar de originele staat. Tijdens deze NLdoet-editie kon bijna al het oude materiaal zoals schuttingen en inboedel worden afgevoerd en kan het herstel binnenkort beginnen.'