advertentie
vrijdag 17 maart 2023 17:39

Opvang autistische kinderen is geroddel zat en sleept Mevis voor de rechter

Zorginstantie Labyrint wil dat Mevis uitlatingen over de zorgkwaliteit rectificeert. In een e-mailbericht heeft een medewerker van Mevis laten weten dat de zorg van Labyrint niet aan de kwaliteitseisen zou voldoen. Ook zou Mevis, volgens Labyrint, verschillende ouders hebben verteld dat de zorg niet op orde is. Labyrint eist nu rectificatie door middel van een kort geding.

door Nick van Herk 

Zorginstantie Labyrint wil dat Mevis uitlatingen over de zorgkwaliteit rectificeert. In een e-mailbericht heeft een medewerker van Mevis laten weten dat de zorg van Labyrint niet aan de kwaliteitseisen zou voldoen. Ook zou Mevis, volgens Labyrint, verschillende ouders hebben verteld dat de zorg niet op orde is. Labyrint eist nu rectificatie door middel van een kort geding. 

In de rechtbank van Rotterdam wordt de zaak vrijdagochtend in behandeling genomen. Naast de betrokken partijen zijn ook verschillende ouders in de rechtszaal aanwezig. Volgens de advocaat van Mariëlle Koemans, directeur van Labyrint, komt de goede naam van Labyrint in het geding door de uitlatingen die Mevis gedaan zou hebben. Mevis zou meerdere malen onjuiste informatie over Labyrint hebben verspreid. Mevis zelf, verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam, stelt dat dit niet klopt.

Geen contract

Sinds januari dit jaar is Mevis verantwoordelijk voor de jeugdhulp in de gemeenten Vlaardingen Maassluis en Schiedam. Mevis draagt als hoofdaanbieder de verantwoordelijkheid om zorgaanbieders wel of niet te contracteren. Begin dit jaar werd duidelijk dat zorgaanbieder Labyrint niet gecontracteerd wordt door Mevis. Waarom Mevis Labyrint niet contracteert is onduidelijk. 

De Maassluise zorgaanbieder Labyrint levert zorg aan kwetsbare kinderen vanuit de hele regio. Kinderen met een verstandelijke beperking, autisme, hechtingsstoornissen en andere gedragsproblematieken kunnen bij Labyrint terecht voor begeleiding en ondersteuning op het gebied van wonen en dagbesteding. Tientallen kinderen uit de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam ontvangen zorg van Labyrint. 

Reputatie

In de rechtszaal stelt Koemans dat diverse ouders van Mevis te horen hebben gekregen dat de zorg van Labyrint niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Daarnaast heeft een medewerker van Mevis ook in een e-mailbericht naar een ouder laten weten dat Labyrint niet zou voldoen aan de kwaliteitscriteria en daarom niet gecontracteerd wordt. Volgens Koemans schaadt deze aantijging haar goede naam en reputatie: “Tot gister gaat de roddel door Maassluis dat Labyrint failliet zou gaan omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen.”

De rechter vraagt of de onvrede over het niet contracteren doorsijpelt in het kort geding wat vandaag wordt behandeld. Volgens Koemans is dat absoluut niet het geval: “Ik heb Mevis ook niet nodig. Zestig van de tweehonderdvijftig kinderen vallen onder Mevis, maar ook andere partijen gaan Labyrint mijden, daar zit de angel.” 

‘Eén onhandige mail’ 

Mevis bestrijdt de stelling dat de organisatie meermaals onjuiste informatie over Labyrint heeft verspreid. Het zou slechts één keer zijn voorgekomen dat er naar buiten toe is gecommuniceerd over de zorgkwaliteit van Labyrint, laat directeur Inge Muis weten: “Ik vind het bijzonder vervelend dat we hier zitten. Wij hebben beslist niet met andere partijen gesproken over het niet contracteren of kwaliteitseisen. De enige keer is in de onhandige mail van de medewerker geweest.” Volgens Muis heeft de betreffende medewerker excuses gemaakt naar zowel de ouder als Labyrint, en heeft Mevis ‘geen twijfels over de kwaliteit’ omdat zij daar ‘echt geen oordeel over hebben’.

Labyrint wil dat Mevis de uitspraken over de zorgkwaliteit van Labyrint rectificeert door middel van een tekstbericht op de website voor een periode van drie maanden. Over twee weken doet de rechtbank een uitspraak over de zaak.