advertentie
zondag 19 maart 2023 23:33

Nexus wint en promoveert naar de 1e klasse

Nexus wint en promoveert naar de 1e klasse Foto: Nexus

Met nog drie wedstrijden te spelen nadert de korfbal-zaalcompetitie zijn eindfase. Voor Nexus waren de ingrediënten duidelijk: bij winst zouden de Schiedammers niet meer te achterhalen zijn en was men zeker van minimaal een 2e plaats, hetgeen een historische promotie naar de 1e klasse zou betekenen.

Met nog drie wedstrijden te spelen nadert de korfbal-zaalcompetitie zijn eindfase. Voor Nexus waren de ingrediënten duidelijk: bij winst zouden de Schiedammers niet meer te achterhalen zijn en was men zeker van minimaal een 2e plaats, hetgeen een historische promotie naar de 1e klasse zou betekenen.

De thuisclub had reeds handhaving op zak en kon dus vrijuit spelen. NIO en Nexus gaven elkaar in de 1e helft dan ook geen duimbreed toe, met een 8-8 ruststand tot gevolg. In de 2e helft klaarde de “Bernard-equipe” de klus door na een 13-13 tussenstand geroutineerd uit te lopen naar een verdiende 14-19 eindstand. Nexus dwingt daarmee promotie af naar de eerste klasse.

Binnen de minuut was het Dionne van Dijk die van afstand de score wist te openen. Het bleek niet meteen een startsein voor een eenvoudige overwinning voor Nexus want in de 1e helft zou het verschil nooit groter zijn dan 2 doelpunten. Dit was op een 4-6 stand, maar binnen een paar minuten had NIO de stand alweer geëgaliseerd (6-6). Sterker nog: NIO was niet van plan om aan een Schiedams feestje mee te werken en nam weer een voorsprong (8-7). Op slag van rust bepaalde captain Juliette van Schie de ruststand op 8-8.

Ook na de rust ontliepen de ploegen elkaar niet veel, getuige een 13-13 stand met nog zo’n 18 minuten op de klok. Zowel NIO als Nexus gingen wat doorwisselen en voor Nexus pakte dit beter uit dan voor de thuisclub. Zo wist de ingevallen Jochem Schuurman aan Schiedamse kant 2 doelpunten mee te pakken. NIO verzandde in 1-schots aanvallen en doordat het Rotterdamse vizier niet meer op scherp stond wisten zij in de slotfase nog slechts 1 keer tot scoren te komen. De stand was inmiddels opgelopen naar 14-17, waardoor Nexus de winst -en de bijbehorende promotie- niet meer uit handen zou geven. Een prachtig mooie one-hander van Noah Poppelier maakte het Schiedamse feestje meer dan compleet. Het slotakkoord was voor Wilfred Koppe, die via een korte kans de einduitslag op 14-19 bracht.

Door deze winst zijn de Schiedammers zeker van een 2e plek én de bijbehorende promotie. Er is zelfs nog kans op een kampioenschap. Coach Bernard straalde van geluk na afloop van de wedstrijd: “niemand had vooraf gedacht dat promotie naar de 1e klasse mogelijk zou zijn, maar we hebben het toch maar geflikt met zen allen.” Op de vraag of de promotie terecht was antwoorde Bernard: “als je 2 wedstrijden voor het einde al zeker bent van promotie dan kun je inderdaad stellen dat het terecht is. We zullen nu wel snel op zoek moeten naar een schotklok, want spelen op 1e klasse niveau betekent dat er gespeeld gaat worden met die schotklok en dat is voor alle spelers een nieuwe ervaring.” Spelen op 1e klasse niveau is voor Nexus het hoogste ooit. Wellicht dat de voorlopers van Nexus ooit op dat niveau gespeeld hebben, maar daarvoor zal er diep in de geschiedenisboeken gekeken moeten worden.  

Verslag: Sander van der Heide/Nexus