advertentie
dinsdag 21 maart 2023 10:02

Dit is hoe vrijwilligers duizenden padden van de dood redden

De borden langs de weg waren u wellicht al opgevallen, de paddentrek is in volle gang. Tientallen vrijwilligers helpen de dieren veilig oversteken. De kikkers, salamanders en padden zijn uit hun winterslaap gekropen en trekken massaal naar plassen en sloten toe om te paren en eitjes te leggen. De paddentrek is een jaarlijkse fenomeen dat ontstaat als de temperatuur en luchtvochtigheid precies goed zijn.

door Kimberly Meurs

De borden langs de weg waren u wellicht al opgevallen, de paddentrek is in volle gang. Tientallen vrijwilligers helpen de dieren veilig oversteken.

De kikkers, salamanders en padden zijn uit hun winterslaap gekropen en trekken massaal naar plassen en sloten toe om te paren en eitjes te leggen. De paddentrek is een jaarlijkse fenomeen dat ontstaat als de temperatuur en luchtvochtigheid precies goed zijn.

Tijdens de paddentrek sneuvelen er jaarlijks veel amfibieën als ze wegen en fietspaden proberen over te steken. Paddenredder Rob van der Drift helpt ze: “Amfibieën hebben water nodig om eitjes te leggen, want die eitjes hebben geen schaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vogels. Ze hebben iets vloeibaars nodig. Daarom gaan ze naar die sloten toe.”

Naast Rob zijn er ook andere vrijwilligers die de padden redden. Één van de vrijwilligers: “Vanavond heb ik in een halfuurtje twee padden, één kikker en zes salamanders gevonden. Die waren allemaal nog levend, gelukkig geen dode dieren gezien.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media