advertentie
donderdag 23 maart 2023 13:14

Nieuwe toeristische bewegwijzering en informatieborden bij monumenten

Nieuwe toeristische bewegwijzering en informatieborden bij monumenten Foto: Bob van der Vlist

De toeristische bewegwijzering in de binnenstad is vernieuwd en bij 20 monumenten zijn nieuwe informatieborden geplaatst. 'Met deze borden  kunnen toeristen en inwoners beter hun weg vinden naar, en informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de binnenstad' laat de gemeente weten. Woensdag onthulde wethouder Anouschka Biekman het informatiebord bij het oudste monument van Schiedam: de ruïne van het Huis te Riviere uit 1262.

door Matthijs Rorije

De toeristische bewegwijzering in de binnenstad is vernieuwd en bij 20 monumenten zijn nieuwe informatieborden geplaatst. 'Met deze borden  kunnen toeristen en inwoners beter hun weg vinden naar, en informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de binnenstad' laat de gemeente weten.

Woensdag onthulde wethouder Anouschka Biekman het informatiebord bij het oudste monument van Schiedam: de ruïne van het Huis te Riviere uit 1262.

Wethouder Biekman: “Onze historische binnenstad heeft veel te bieden aan Schiedammers en mensen die Schiedam bezoeken. Daarom ben ik blij met deze nieuwe borden. Zo kunnen we het verhaal van Schiedam op cultureel en historisch gebied nog beter onder de aandacht brengen.’’

'Zet de ruïne in het licht met 750 jaar Schiedam'

D66 raadslid John van Sliedregt zegt op Facebook dat hij 'in de afgelopen jaren al enkele malen te hebben gevraagd om meer aandacht en een belangrijker rol voor dit gebouw. Het is immers de bakermat van onze stad.'

Tijdens de raadscommissie dinsdagavond deden zowel Van Sliedregt als Tom Janssen (VVD) het verzoek aan het college om 'de burcht blijvend in de schijnwerpers te zetten' in het kader van de viering van 750 jaar stadsrechten voor onze stad. Wethouder Biekman zegde toe 'deze suggestie mee te nemen'.

Bij de onthulling van het informatiebord vertelde archeoloog Jurrien Moree van Archeologie Rotterdam meer over de ruïne: “Het is goed dat bewoners en bezoekers de verhalen leren kennen van de belangrijke monumenten in de stad. Bijna 750 jaar geleden was de ruïne onderdeel van een groot rechthoekig kasteel van Aleida van Holland, dat strategisch was gelegen aan de Schie. Het strekte zich uit tot halverwege het tegenwoordige Stadserf. Gelukkig is er nog een deel bewaard gebleven.”

wk11 12

Afbeelding: gemeentearchief Schiedam

Geschiedenis van de gebouwen

De informatieborden bij de 20 monumenten in onze stad vertellen de geschiedenis van de gebouwen. Zo hangen er informatieborden bij de Grote Kerk, het Proveniershuis en de Korenbeurs. De vernieuwde bewegwijzering zorgt volgens de gemeente 'voor een goede bereikbaarheid en vindbaarheid en leidt iedereen naar de mooiste culturele en toeristische plekken'.

Op de nieuwe bewegwijzering is ook een toeristische wandelroute te vinden.