advertentie
maandag 27 maart 2023 14:29

Te hoge kosten zetten voorlopig streep door herstel spoelingschuit

De restauratie van de spoelingschuit verloopt niet zo vlot als gehoopt. In juni 2021 werd de historische spoelingschouw weggehaald van de kade aan de Noordvest, naast de Noordmolen. Maar te hoge kosten zorgen ervoor dat de daadwerkelijke restauratie nog op zich laat wachten.

door Tjerk van der Ende

De restauratie van de spoelingschuit verloopt niet zo vlot als gehoopt. In juni 2021 werd de historische spoelingschouw weggehaald van de kade aan de Noordvest, naast de Noordmolen. Maar te hoge kosten zorgen ervoor dat de daadwerkelijke restauratie nog op zich laat wachten.

De spoelingschuit is de laatste oude Schiedamse schuit die ‘spoeling’ vervoerde. De spoeling is het product dat na de eerste distillatie van jenever in de ketel achterblijft. Het werd gebruikt als veevoer voor onder meer varkens en koeien. De spoeling werd in een speciale platte, gesloten schuit vervoerd.

De historische schuit hield de gemoederen bezig in 2021. Een petitie voor behoud van de laatste spoelingschuit zorgde uiteindelijk voor het gewenste effect: de Restauratiewerkplaats in Schiedam zou de schuit grondig gaan opknappen. “De schuit bevindt zich op dit moment in opslag in afwachting van het herstel”, laat de gemeente weten.

De Restauratiewerkplaats legde in de afgelopen periode al drie keer een offerte neer bij de gemeente. Inmiddels ligt een vierde voorstel op het Stadserf ter beoordeling. Waarom de offerte is afgewezen, wil de gemeente Schiedam niet prijsgeven. “Het offertetraject is een zaak tussen de gemeente en de aannemer”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Afbeelding van WhatsApp op 2023 03 27 om 18.47.17

De spoelingschouw, zoals het vaartuig officieel heet, in bedrijf in 1928, met op deze foto ook de vader van Lidwien Meijer.
Bron: Lidwien Meijer.

Duurder

Volgens indiener van de petitie Alwine van Winsen en aannemer Domien Akkermans van de Restauratiewerkplaats is het herstel vooralsnog te duur. “Staal en ijzer wordt met de dag duurder”, laat Van Winsen weten. Ook Akkermans bevestigt dat de prijzen van de producten duurder zijn geworden. De gemeente Schiedam wil geen mededelingen doen over de hoogte van het budget voor herstel van de spoelingschuit, ‘omdat dat de financiële positie van de gemeente kan schaden’.

Van Winsen vindt het jammer dat de restauratie voorlopig gestaakt is. “Ik vind het lang duren”, laat Van Winsen in een reactie weten. “Ik hoop dat het snel alsnog gaat gebeuren.”

Ondanks dat de twee onderstellen, waar de spoelingschuit op rustte, zich nog op de kade naast de Noordmolen bevinden, is het niet zeker dat de schuit na herstel weer terugkeert op die plek. “Waar de schuit na herstel geplaatst wordt, zal later dit jaar worden bepaald”, zegt de gemeente Schiedam.

Media