advertentie
vrijdag 09 juni 2023 14:51

Politie arresteert verwarde man die 112-nummer misbruikt: "Het werd tijd, ik had al 18 keer gebeld”

Politie arresteert verwarde man die 112-nummer misbruikt: "Het werd tijd, ik had al 18 keer gebeld” Foto: Instagram/politie Schiedam

De politie heeft in Schiedam een man gearresteerd die het 112-noodnummer talloze keren onnodig had gebeld. De man staat volgens de agenten bekend als een 'verwarde overlastgever'.

door Matthijs Rorije

De politie heeft in Schiedam een man gearresteerd die het 112-noodnummer talloze keren onnodig had gebeld. De man staat volgens de agenten bekend als een 'verwarde overlastgever'.

De politie besloot vanmorgen om 6:00 uur om een goed gesprek te gaan voeren met deze man. 'Dit deden we om te bevestigen dat er echt niks aan de hand was, maar ook om uit te leggen dat hij strafbaar is als hij onnodig naar 112 belt.' aldus de agenten op Instagram.

'Toen we aanbelden en vroegen of hij wist waarom wij er waren zei hij heel serieus: “het werd tijd, ik had al 18 keer gebeld.”. De politie sprak een kwartier met de man, maar het gesprek bleek weinig nut te hebben gehad: nog voor de agenten weer in de auto zaten had de man opnieuw gebeld naar de alarmcentrale.

De meldkamer blokkeerde daarop de telefoontjes van de man voor een uur, in de hoop dat de onnodige telefoontjes zouden ophouden. Hij belde daarop echter met het 'geen spoed, wel politie' nummer 0900-8844 en vroeg om te worden doorgeschakeld naar de alarmcentrale. 'Gelukkig waren onze collega’s slim genoeg om daar niet in te trappen' aldus de Schiedamse politie.  Vervolgens ging de man de alarmcentrale van de Koninklijke Marechaussee bellen. 'Nadat hij daar ook niet werd geholpen, besloot hij hun leidinggevende te beledigen en te bedreigen. We hadden genoeg kansen gegeven, hier hield het op' aldus de agenten. 'Wij besloten om de man aan te gaan houden'.

Nu deed de man de deur echter niet meer open. 'Na meermaals aanbellen gaven wij hem nog een keuze: of je doet de deur open, of wij maken de deur open. De man koos ervoor om niet meer te reageren op ons en de deur dicht te laten. Het werd optie twee! We ramde de deur open met de stormram'. De man is daarop aangehouden en ingesloten.

Helft 112-meldingen onterecht

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waarschuwde begin mei al dat bijna de helft van het aantal 112 meldingen achteraf onterecht blijkt te zijn. 'Daardoor rukken ambulances vaak onnodig met spoed uit en lopende mensen in levensgevaar het risico dat ambulances later komen of helemaal niet beschikbaar zijn. Laat deze mensen dus niet wachten en bel 112 alleen in een levensbedreigende situatie!' Daar had deze man in ieder geval geen boodschap aan.