advertentie
vrijdag 09 juni 2023 16:54

Recordaantal reparaties én vrijwilligers bij het Schiedamse Repair Café

Recordaantal reparaties én vrijwilligers bij het Schiedamse Repair Café Jan Bostelaar, foto archief SCHIE

Het Repair Café Schiedam in De Vijf Molens aan de Nieuwe Damlaan heeft records gebroken. Dat heeft drijvende kracht Jan Bostelaar bekend gemaakt.

door Matthijs Rorije

Het Repair Café Schiedam in De Vijf Molens aan de Nieuwe Damlaan heeft records gebroken. Dat heeft drijvende kracht Jan Bostelaar bekend gemaakt.

Bij het Repair Café staan 'deskundige vrijwilligers' klaar om koffie-apparaten, audio en video, verlichting, klokken, stofzuigers en allerlei andere elektrische apparatuur, maar ook kleding, (kinder)fietsen een nieuw leven te geven, waardoor het niet onnodig op de afvalberg belandt en zo een bijdrage geleverd wordt aan een duurzamere samenleving.'

'Dat het Repair Café in een groeiende behoefte voorziet, blijkt wel uit het feit dat in het laatste Repair Café liefst 45 mensen een defect voorwerp ter reparatie hebben aangeboden. Dat betekent een recordaantal bezoekers' aldus Jan.

Vrijwilligers

69515c533878150652a89dc0407bf094 XL

Reinier Scheeres, foto: archief SCHIE

Niemand minder dan oud-burgemeester Reinier Scheeres is sinds februari één van de nieuwe vrijwilligers van het Schiedamse Repair Café. "Hij blijkt een deskundige reparateur te zijn" meldde Bostelaar, destijds. 
En niet alleen de oud-burgemeester meldde zich aan: ook het aantal vrijwilligers bereikte een record. Bij het laatste Café waren 20 vrijwilligers aanwezig was om de kapotte spullen te repareren, onder wie drie gastvrouwen. 'De gastvrouwen leiden alles in goede banen' aldus Jan. 

445ac22e738227fda562d2d1e6fc6680 XL

'Bij binnenkomst zorgen de gastvrouwen ervoor dat samen met de bezoeker een kort formulier wordt ingevuld. Hierin staat bijvoorbeeld om wat voor voorwerp het gaat met een korte omschrijving van het defect. Tijdens het wachten kunnen bezoekers een krant of tijdschrift lezen en een kopje thee of koffie bestellen. Iemand die aan de beurt is, wordt aan één van de reparateurs gekoppeld. Het heet niet voor niets Repair Café'.  Reparaties worden aangenomen tot 11.00 uur.

Zaterdag 17 juni a.s. om 9.30 uur is het weer Repair Café in 'De 5 Molens'. Het is de laatste vóór de zomervakantie.  Het eerstvolgende Repair Café ná de zomervakantie vindt plaats op zaterdag 16 september 2023.