advertentie
dinsdag 13 juni 2023 17:11

Groeten uit Schiedam met meer dan vierduizend Schiedamse ansichtkaarten van Hubert Beckman

Groeten uit Schiedam met meer dan vierduizend Schiedamse ansichtkaarten van Hubert Beckman Één van de tentoongestelde kaarten, foto: SCHIE

Bijna vijftig jaar geleden kreeg Hubert Beckman een bescheiden stapeltje ansichtkaarten van zijn oom Jan. Wat toen een eenvoudig gebaar leek, groeide uit tot een verzameling van duizenden ansichtkaarten en brieven uit Schiedam. Een deel daarvan is de komende tijd te zien in de Korenbeurs onder de naam 'Groet uit Schiedam'.

door Rembrandt van der Heijden

Bijna vijftig jaar geleden kreeg Hubert Beckman een bescheiden stapeltje ansichtkaarten van zijn oom Jan. Wat toen een eenvoudig gebaar leek, groeide uit tot een verzameling van duizenden ansichtkaarten en brieven uit Schiedam. Een deel daarvan is de komende tijd te zien in de Korenbeurs onder de naam 'Groet uit Schiedam'. En terwijl de tentoonstelling loopt, verzamelt Beckman gewoon door. 

IMG 1510

Één van de tentoongestelde kaarten, foto: SCHIE

Hubert was twintig jaar toen hij het kleine stapeltje oude ansichtkaarten van zijn ome Jan kreeg. De jaren daarna groeide zijn fascinatie voor ansichtkaarten. Hij sloot zich aan bij de landelijke verzamelaarsclub 'De Verzamelaar' en de vereniging 'Documentatie Prentbriefkaarten', waar hij steeds meer adressen en advertenties ontdekte, waardoor zijn collectie groter en groter werd. Tegenwoordig heeft Beckman een indrukwekkende verzameling van meer dan 4.000 ansichtkaarten, die een levendig beeld laten zien van de geschiedenis van Schiedam.

Zijn ansichtkaarten laten de transformatie van de stad door de jaren heen zien. Je ziet bijvoorbeeld de Broersvest, waar vroeger een idyllische paardentram langs een schilderachtig water liep. Maar ook de molens, die in 1907 werden neergehaald toen de moutwijnindustrie instortte. "Tegenwoordig zie je er een moderne tram rijden, een duidelijk bewijs van hoezeer de stad is veranderd", aldus Beckman.

In de Korenbeurs stelt de verzamelaar de unieke ansichtkaarten tentoon, die hij heeft verzameld van de gerenommeerde Schiedamse fotograaf Jan van Diggelen (1836-1925). "In de beginjaren van Van Diggelen waren zijn foto's nog ingetogen en stonden er geen mensen op de beelden, maar in de loop van de tijd vond er een opmerkelijke verschuiving plaats", vertelt Beckman. "De beelden van de rampen in Schiedam zijn beroemd. Denk aan de verwoestende brand bij Stoombranderij de Kraton aan de Noordvest, die oversloeg naar de volledig uitgebrande Palmmolen.” Volgens Beckman heeft Van Diggelen een aanzienlijke invloed gehad op de geschiedenis van Schiedam, omdat zijn werk een duidelijke overgang in de stad laat zien.

De expositie, die je gratis kunt bewonderen op de eerste verdieping van de Korenbeurs, loopt tot eind juli. En wat Beckman betreft blijft het daar niet bij, want hij is nog lang niet klaar met verzamelen. "Ik zal voorlopig nog wel even doorgaan!"

 

Media