advertentie
zaterdag 17 juni 2023 18:33

In repaircafé Schiedam wordt van alles gerepareerd, als de apparaten opengaan tenminste…

Een strijkijzer, kapotte koffieapparaten, een slijptol en zelfs een massageapparaat. Er werd zaterdagochtend van alles binnengebracht bij het repaircafé Schiedam in Ontmoetingscentrum De Vijf Molens. Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ gingen de vrijwilligers meteen aan de slag om de spullen een tweede leven te geven.

door Esther Godijn

Een strijkijzer, kapotte koffieapparaten, een slijptol en zelfs een massageapparaat. Er werd zaterdagochtend van alles binnengebracht bij het repaircafé Schiedam in Ontmoetingscentrum De Vijf Molens. Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ gingen de vrijwilligers meteen aan de slag om de spullen een tweede leven te geven.

“Ik kom mijn stofzuiger brengen”, vertelt een mevrouw die op haar beurt zit te wachten. Bij binnenkomst moet iedereen zich melden, zodat de reparaties netjes verlopen. “Hij hield er gisteren mee op toen ik aan het stofzuigen was. Vanochtend stond ik eigenlijk al in de winkel voor een nieuwe, maar ze hadden het merk niet dat ik wilde. Toen bedacht ik me dat ik het hier ook kon proberen. Hij is al oud, maar ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.”

Niet open te krijgen

Bij het repareren van de meeste apparaten is de technische kant niet het grootste probleem. Het openmaken van zoals koffiemachines, keukenmachines of strijkijzers daarentegen wel. “De moderne apparatuur is zo lastig open te maken, dat we daar soms het langst mee bezig zijn. Ze zijn niet gemaakt om makkelijk te repareren en dat is hartstikke zonde”, zegt vrijwilliger Willen-Jan ten Wolde, terwijl hij met een kapotte airfryer worstelt. “Gelukkig hebben wij inmiddels voor veel gebruiksvoorwerpen toch een manier gevonden. Wij houden wel van een uitdaging.”

Een bijdrage aan duurzaamheid

Het repaircafé is jaren geleden opgezet om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Alle kapotte of niet meer werkende producten zijn welkom. Door samen met de eigenaar aan de reparatie te werken, kunnen de vrijwilligers hun reparatiekennis doorgeven. “De bedoeling is dat we het samen met de klant doen, maar sommige reparaties zijn zo technisch dat mensen het niet aandurven”, legt vrijwilliger Jan Aarssen uit. “Dus het is heel leuk als iemand zegt ‘dat kan ik thuis ook doen’. Dan heb je toch weer jouw doel bereikt.”

Voor in het spaarvarken

De reparaties zijn gratis, maar een donatie wordt zeker gewaardeerd. “We vragen de mensen bij het weggaan of ze iets overhebben voor in ons spaarvarken. Daar betalen wij de koffie en de lunch van. Maar het is niet verplicht en ook zonder donatie doen wij het met heel veel plezier”, aldus Aarssen.

Na de zomer weer open

Een paar machines waren vandaag helaas niet meer te redden, maar het massageapparaat en de stofzuiger doen het weer. “Ik ben er heel blij mee. Vier heren waren ermee bezig. Het was net alsof ik bij de huisarts zat. Geweldig. Ik ga snel stofzuigen, want mijn kleinkinderen komen”, roept de eigenaresse bij het verlaten van De Vijf Molens.

Wie ook wat te repareren heeft, kan na de zomer weer in repaircafé Schiedam terecht. Vanaf september zijn de deuren iedere derde zaterdagochtend van de maand geopend.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media