advertentie
zondag 18 juni 2023 10:42

Pollenalarm in Schiedam: gezonde leefstijl helpt die vervelende hooikoorts de baas te worden

Pollenalarm in Schiedam: gezonde leefstijl helpt die vervelende hooikoorts de baas te worden Foto: Piqsels.com

Met deze warme dagen zweven er veel pollen door de lucht en voor sommige mensen kan dat behoorlijk vervelende gevolgen hebben. De Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt, die dagelijks patiënten ontvangt met klachten, legt uit hoe dat komt en hoe we ons tegen de pollen kunnen beschermen.

door Rembrandt van der Heijden

Met deze warme dagen zweven er veel pollen door de lucht en voor sommige mensen kan dat behoorlijk vervelende gevolgen hebben. De Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt, die dagelijks patiënten ontvangt met klachten, legt uit hoe dat komt en hoe we ons tegen de pollen kunnen beschermen.

piqsels.com id sbvoy

Foto: Piqsels.com

Pollen zijn poederachtige substanties die voorkomen in planten en een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. "Met name graspollen en boompollen veroorzaken allergische reacties bij mensen. Graspollen worden voornamelijk verspreid in de periode van juni tot en met september, terwijl mensen gedurende de rest van het jaar meer last hebben van boompollen,” zegt de huisarts. In haar praktijk ziet Van de Griendt veel Schiedammers die door de pollen vaak geïrriteerde luchtwegen, ogen en neus hebben. "Dit komt doordat de deeltjes van de pollen in de luchtwegen terechtkomen en het lichaam ze als indringers beschouwt, waardoor het afweersysteem in actie komt."

Minder klachten door een gezonde leefstijl 
Hoewel de huisarts geen duidelijke verklaring heeft voor het feit dat sommige mensen meer last hebben van pollen-allergieën dan anderen, ziet ze wel dat mensen die een gezonde leefstijl hebben en die zorgen voor gezonde darmen, over het algemeen minder klachten ervaren. "Wel kan het zijn dat mensen eerder vatbaar zijn als ze last hebben van eczeem of luchtwegaandoeningen, wat hen ook gevoeliger maakt voor allergieën", benadrukt Van de Griendt.

Van de ene allergie naar de andere
Ook wijst zij erop dat allergieën vaak samen gaan met kruisreacties. "Mensen die allergisch zijn voor pollen kunnen ook allergisch reageren op andere zaken, zoals voedsel. Iemand die allergisch is voor pollen kan bijvoorbeeld ook een allergische reactie krijgen van appels omdat ze een vergelijkbaar eiwit bevatten. Dit kan leiden tot nieuwe allergische reacties."

Wat kun je zelf doen?
"Als mensen nu echt last hebben van pollen, kunnen ze altijd een anti-histaminepilletje nemen, dat verkrijgbaar is bij de apotheek," adviseert Van de Griendt. Bij een allergische reactie, zoals hooikoorts, komt er te veel histamine vrij, wat jeuk en zwellingen kan veroorzaken. Als dergelijke medicatie niet helpt, raadt Van de Griendt mensen aan om contact op te nemen met de huisarts, zodat deze een doorverwijzing kan regelen naar een allergoloog of dermatoloog. "Mensen kunnen dan een anti-allergiekuur krijgen, waarbij kleine hoeveelheden pollen worden toegediend om het lichaam eraan te laten wennen."

Pollenradar als beste vriend
Ten slotte verwijst Van de Griendt naar de pollenradar, die te vinden is op de website van Buienradar. "Hierdoor kunnen de mensen per uur zien hoe de pollen zich in Schiedam verspreiden. Dit kan helpen bij het plannen van buitenactiviteiten.''

 

Media