advertentie
zondag 18 juni 2023 10:55

"Unieke kans om in het centrum nieuwbouw toe te voegen waar gezinnen kunnen wonen"

Wethouder Laan is meer dan tevreden met de ontwikkeling van het Dirkzwagerterrein. Vorige week werden de eerste woningen opgeleverd. “De mensen zijn tevreden. Dus daar zijn we heel blij mee.”

door Tjerk van der Ende

Wethouder Laan is meer dan tevreden met de ontwikkeling van het Dirkzwagerterrein. Vorige week werden de eerste woningen opgeleverd. “De mensen zijn tevreden. Dus daar zijn we heel blij mee.”

Het Dirkzwagerterrein ligt vlakbij het stadscentrum op een schiereiland tussen de molens. Wethouder Laan wrijft in haar handen met zo’n nieuw te ontwikkelen gebied. “Om in een centrum van een stad nieuwbouw toe te voegen, waar mensen met hun gezin kunnen gaan wonen, is echt een unieke kans. En op deze manier wordt het ook nog eens heel mooi vormgegeven”, zegt Laan.

Distilleerderijen

“Het is een industriële plek waar vroeger natuurlijk de distilleerderijen hun invloed hadden met grote panden. Dat heeft effect op wat voor woningen je toe kan passen”, legt Laan uit. “De oude loodsen die in het gebied zijn worden gedeeltelijk gesloopt.”

Maar met de botte bijl door het gebied trekken is Laan niet van plan. “Er wordt nadrukkelijk gekeken welke panden monumentwaardig zijn en welke niet. En sommige loodsen worden getransformeerd naar iets anders”, aldus Laan, verwijzend naar bijvoorbeeld het Distillers Hotel wat middenin het gebied gerealiseerd moet gaan worden.

Geen sociale huur

De opgeleverde woningen voldoen volgens Laan aan de plannen van de gemeenteraad om meer te bouwen voor doorstromers op de woningmarkt. “Wat we proberen te doen is om woningen te creëren voor Schiedammers die een wooncarrière willen maken”, zegt Laan. Maar waar de sociale huurwoningen in het plan? “Er zit hieromheen heel veel van dat soort woningen”, legt Laan uit. “Bij andere projecten bouwen we er weer meer sociale huurwoningen bij.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media