advertentie
dinsdag 20 juni 2023 16:56

Agent deelt heftig verhaal over aanhouding in Oost: 'was klaar om te schieten'

Agent deelt heftig verhaal over aanhouding in Oost: 'was klaar om te schieten' Foto: stockfoto politie

Hoofdagent Franklin deelt op Instagram een heftig verhaal over de aanhouding van een verwarde man in Oost: "De man komt op ons af met een speer, ik trek mijn wapen..."

Hoofdagent Franklin deelt op Instagram een heftig verhaal over de aanhouding van een verwarde man in Oost: "De man komt op ons af met een speer, ik trek mijn wapen..."

Op zaterdag 3 juni komt er bij de politie een melding binnen: een man zou al schreeuwend met spullen aan het gooien zijn in zijn woning aan de Tuinsingel. "Buiten horen we het geschreeuw van de man. We proberen met hem in contact te komen" schrijft Franklin.

Psychotisch

De onderburen weten de agenten te vertellen dat de man psychotisch is. Hij zou wel vaker overlast veroorzaken. De verwarde man laat de agenten hoe dan ook niet binnen, maar zijn begeleidster komt er aan en belt met hem.

"Plots maakt de man de deur wel open en probeert de begeleidster naar binnen te trekken" laat de hoofdagent weten. De agenten stormen echter tegelijk naar binnen. De man schrikt en verontschuldigd zich. "De man vertoont inderdaad psychotisch gedrag en de begeleidster besluit de GGZ te bellen" aldus Franklin.

Troep

"In de woning van de man is het een grote troep: de vloer ligt bezaaid met spullen" omschrijft de agent de thuissituatie van de verwarde Schiedammer. "Er liggen messen en grote zwaarden en we zijn dus alert. In dit soort situaties krijgt de zorg de leiding en zijn de agenten op de achtergrond aanwezig", aldus de hoofdagent. "We maken goede afspraken met de begeleidster en wachten in de portiek bij de voordeur". 

Afschalen

De agenten besluiten, omdat de situatie rustig is, om af te schalen: twee agenten blijven achter, de andere twee gaan andere meldingen afhandelen.

Nog geen vijf minuten later wordt de man echter plots weer onrustig. "Het duurt allemaal te lang en hij wil naar bed" verhaalt Franklin. Voordat de agenten het naar eigen zeggen doorhebben, slaat de man de deur dicht. De begeleidster is nog binnen.

'Vrezen voor haar leven'

De politie hoort een hoop lawaai uit de woning komen en krijgt geen contact meer de begeleidster. "We vrezen voor haar leven", aldus Franklin.

De twee agenten drukken op hun noodknop, waardoor er meerdere politie-eenheden opgeroepen worden, en beuken met de ram de deur open. Deze bleek met meerdere sloten op slot te zitten en was ook nog gebarricadeerd.

"Met getrokken tasers trappen we de kamerdeur open. Hij slaat met een speer om zich heen en schreeuwt. Hij komt naar ons toe gerend." De collega van Franklin probeert de doorgedraaide man te taseren, maar mist en valt achterover over de troep. 

'Ik richt mijn wapen'

"Ik zie dat de man nog steeds naar ons toe komt met de speer, ik stap over mijn collega heen en richt mijn wapen op hem en vertel dat ik van plan ben te schieten" verhaalt Franklin. "Gelukkig schrikt de man, stapt achteruit en hij laat de speer vallen". Dan ziet hij links van hem de begeleidster, lijkbleek en in shock. "Ik praat haar de woning uit."

Hevig verzet

Met behulp van de toegesnelde versterking wordt de man uiteindelijk onder hevig verzet aangehouden: 'de agenten moeten hierbij ook een schild en een politiehond inzetten'.

De man is opgenomen in een inrichting en de begeleidster heeft slachtofferhulp aangeboden gekregen. 

De hoofdagent zegt er een 'rot gevoel' aan over te hebben gehouden.  "Dit incident zal mij voorlopig wel bijblijven" aldus Franklin. "Helaas zien we vaker dat mensen die psychotisch zijn zeer onvoorspelbaar kunnen zijn".

Bron: Instagram politie Schiedam, aangevuld met door de politiewoordvoerder beantwoordde vragen van SCHIE.