advertentie

Functionaris Woonplus actief als vastgoedbelegger: 'ingewikkeld'

Een hoge functionaris van Woonplus is privé actief als vastgoedbelegger, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de NOS. In het onderzoek werd gekeken naar commissarissen en bestuurders bij woningcoproraties die huizen verhuren voor persoonlijk rendement. Naast Woonplus zijn er bij nog twintig andere woningcorporaties in Nederland hoge functionarissen die huizen verhuren.

Functionaris Woonplus actief als vastgoedbelegger: 'ingewikkeld'
Philip van Es

door Philip van Es

donderdag 22 juni 2023 18:45

In sommige gevallen blijkt zelfs dat de functionarissen huizen verhuren in hetzelfde gebied als de woningcorporatie waar zij voor werken. Daarmee zou het zo kunnen zijn dat de bestuurder gebruik maakt van voorkennis. Of dit bij Woonplus is het geval is, is nog niet bekend. Over welke bestuurder het gaat, is ook nog niet duidelijk.

Woningcorporaties zorgen met gemeenschapsgeld ervoor dat er betaalbare huisvesting is. Met het gemeenschapsgeld is het de taak van een woningcorporatie om goede huizen te bouwen en te verhuren tegen betaalbare prijzen.

Afkeuring

De Raad van Commissarissen (RVC), het toezichthoudend orgaan van Woonplus, laat aan NOS en Nieuwsuur weten dat ze met de kwestie in de maag zitten. Ook melden ze dat de betreffende functionaris het huizenbezit niet gemeld heeft bij de huidige voorzitter van de RvC. “De voorzitter (Enno Zuidema, red.) zegt niet van het huizenbezit af te weten. Hij doet navraag en het blijkt wel met zijn voorganger te zijn besproken, maar niet met hem. Hij zegt dat ‘ingewikkeld’ te vinden, omdat hij wel meermaals heeft gevraagd of er privé- of deelbelangen speelden die relevant zouden kunnen zijn om te bespreken. De voorzitter had het logisch gevonden als de functionaris toen uit zichzelf over het huizenbezit had vertelt”, laat de Raad van Commissarissen aan de NOS en Nieuwsuur weten.

Doordat de RvC niet wist van het privé huizenbezit van de functionaris, is het ook niet gemeld bij de Autoriteit Woningcorporaties. Dat is ook niet verplicht, maar mocht er sprake zijn van belangenverstrengeling dan moet dat wel. De RvC keurt desgevraagd het privé huisbezit af. “Binnen het werkgebied, de gemeente Schiedam, is het exploiteren van vastgoed ongewenst. In de grotere regio zou het kunnen, maar dat is ter beoordeling aan de RvC.” Maar de RvC is ook helder over de toekomst van de functionaris. “De functionaris besluit uiteindelijk zelf om te vertrekken.”