advertentie

Gemeente Schiedam doet intensief onderzoek naar Schiedams slavernijverleden

De gemeente Schiedam doet onderzoek naar het slavernijverleden van de familie Pichot die vroeger in Schiedam woonachtig was. Aanleiding voor het onderzoek is het afschaffen van de slavernij in Nederland, 150 jaar geleden. Met nieuwe technieken zoekt gemeentearchivaris Laurens Priester naar de historie.

fragment uit Schiedam Nu op SCHIE FM
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 23 juni 2023 18:41

“Dat die familie Pichot betrokken was naar de slavernij, was geen verrassing. Ze waren geëmigreerd naar Suriname.” En zoals de achternaam al verraad kwam de familie ook niet van origine uit het Schiedamse, maar uit Frankrijk. “Het waren Hugenoten, protestantse vluchtelingen.” Een gedeelte van de familie kwam vanuit Suriname over naar Schiedam.

De gemeente maakt daarbij gebruik van kunstmatige intelligentie: dat maakt het makkelijker om documenten te vinden. Overigens is het huidige onderzoek niet het eerste onderzoek dat de gemeente Schiedam naar het slavernijverleden doet. “In 2018 deden we dat ook al. Dat was een onderzoek of er Schiedammers aan boord van slavenschepen waren geweest. Het was een soort snelle scan. Daarmee konden we zes Schiedammers identificeren die aan boord van slavenschepen in de 18e eeuw hebben gediend.”

Met het nieuwe onderzoek hoopt Priester erachter te komen of de geschiedenis nog doorwerkt. “We willen een relatie leggen tussen het verleden en het heden”, legt hij uit. “Voor zover we weten wonen er geen nazaten van de familie Pichot meer in Schiedam. In het kader van het herdenkingsjaar kunnen we kijken of er nazaten van tot slaaf gemaakten in Schiedam wonen.”

Gemeentearchivaris Laurens Priester
Gemeentearchivaris Laurens Priester | Foto: SCHIE