advertentie

Omstreden 'subsidietafels' nu echt voorbij: aanvragen weer rechtstreeks naar gemeente

Organisaties in Schiedam die subsidie willen aanvragen voor welzijnsactiviteiten, kunnen weer ‘ouderwets’ een directe aanvraag doen bij de gemeente. Sinds 2019 werden subsidies verstrekt via zogeheten thematafels. Dat leidde tot enige onvrede. Deelname ‘aan tafel’ is vanaf nu niet meer nodig.

De Nieuwe Harg moest in 2022 tijdelijk sluiten vanwege een gedeeltelijke subsidiestop bij Frankeland
De Nieuwe Harg moest in 2022 tijdelijk sluiten vanwege een gedeeltelijke subsidiestop bij Frankeland
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

maandag 26 juni 2023 15:29

De thematafel-regeling ‘Samen Schiedam’ werd in 2019 ingesteld om juist een verbetering aan te brengen in de manier van subsidie verstrekken. Aan de hand van vier thematafels werden subsidiepartners uitgekozen en werd voorkomen dat er activiteiten ‘dubbel’ gesubsidieerd werden: slechts één partij kon voor één type van activiteit subsidie krijgen. De hoop was dat het zou leiden tot een betere samenwerking.

Incidenten

De manier van werken leidde tot verschillende incidenten. Zo liep de scouting aanvankelijk subsidie mis doordat het niet genoeg punten scoorde. ‘Oneerlijk’ vonden zij, omdat de scouting werd gezien als zorgorganisatie, terwijl kinderen ook bijeffecten ervaren op het educatieve en sportvlak. Uiteindelijk moest de gemeenteraad bijsturen om de scouting alsnog financieel te hulp te schieten.

Na de incidenten besloot het college vorig jaar om de subsidieregeling af te bouwen. Daar trok het toen twee jaar voor uit, is te lezen in het coalitieakkoord. Voor subsidies komend jaar geldt een nieuwe ‘overgangswerkwijze’ zónder deelname aan de thematafels. Sportverenigingen deden al niet mee met de thematafel-regeling en voor hen wijzigt er dan ook niets.

De gemeente Schiedam zegt dat het samen met de welzijnsorganisaties verder werkt aan verbetering van het proces. Met ingang van 2026 moet de werkwijze voor welzijnsactiviteiten structureel zijn.