advertentie

Sint Jozefschool prolongeert schaaktitel voor basisschoolleerlingen

De Sint Jozefschool in Schiedam heeft opnieuw het Nederlands Kampioenschap Schaken voor groepen 3, 4 en 5 van de basisschool gewonnen. Het toernooi vond zaterdag plaats in de Sint Jozefschool zelf. De school wist ook vorig jaar te winnen.

fragment uit Schiedam Nu op SCHIE FM
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

maandag 26 juni 2023 16:23

Aan het door de schaakbond georganiseerde Nederlands Kampioenschap deden 255 deelnemers in 25 verschillende teams mee. De 20 deelnemers van de Jozefschool wisten daar de meeste punten te halen. Er wordt individueel tegen elkaar geschaakt. Alle individuele scores worden aan het einde van het toernooi opgeteld en dat levert een teamscore op.

Volgens Yoeri Verlinde, voorzitter van jeugdschaakvereniging De Pionnetjes en jeugdtrainer bij de Sint Jozefschool, is het niet toevallig dat de school opnieuw wint. “Er wordt gewoon ontzettend veel geschaakt onder begeleiding, ook na schooltijd”, vertelt hij. Wel was er een geduchte tegenstander: de Nutsschool uit Wassenaar. Zij wonnen het kampioenschap vijf keer op rij, voordat de Jozefschool vorig jaar de winst greep.

Algemene ontwikkeling

Volgens Verlinde spelen de kinderen mee om de winst, maar gaat het stiekem om iets anders. “Er zijn kinderen die niet heel vaak schaken en die worden op deze manier aangemoedigd.” Volgens Verlinde is het belangrijk voor kinderen om te schaken. Op die manier kunnen ze verschillende vaardigheden verbeteren. “Het is goed voor de algemene ontwikkeling, voor het leren vooruitdenken. Maar ook voor sociale vaardigheden en omgaan met winst en verlies.”

De winnende leerlingen van de Sint Jozefschool
De winnende leerlingen van de Sint Jozefschool | foto: André Wagner