advertentie

Parkeergarage bij de Horvathweg dankzij miljoeneninvestering vanuit het Rijk

De gemeente Schiedam heeft ruim 12 miljoen euro gekregen vanuit het Rijk om op zeven plekken aanpassingen te doen aan de infrastructuur. Enkele straten worden heringericht. Meest in het oog springend is de aanstaande komst van een ondergrondse parkeergarage bij de Horvathweg.

Parkeergarage bij de Horvathweg dankzij miljoeneninvestering vanuit het Rijk
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 30 juni 2023 12:14

De projecten waar Rijksgeld voor beschikbaar is bevinden zich óf in het SchieDistrict, vlakbij station Schiedam Centrum, óf vlakbij de nieuwbouw in Nieuw-Mathenesse, het terrein bij de Glasfabriek. Voorwaarde voor de financiering is dat het moet bijdragen aan woningbouwprojecten waarvan uiterlijk 2030 de bouw moet zijn gestart.

De uitvoering van alle plannen is dus nog niet definitief. Naast het feit dat de plannen vóór 2030 tot uitvoering moeten komen, moet de gemeente zelf ook een deel van de financiering op zich nemen. De gemeente Schiedam laat weten dat het gaat om naar verwachting 3 tot 6 miljoen euro uit eigen zak. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de verschillende investeringen.

SchieDistrict

In het SchieDistrict gaat het om een aantal ontwikkelingen. Belangrijkste is de realisatie van een ondergrondse parkeergarage bij de Horvathweg, waarvoor het Rijk 3 miljoen euro beschikbaar stelt. Daarnaast wordt Horvathweg opnieuw ingericht (ruim 2,2 miljoen euro), het stationsplein vernieuwd (bijna 1 miljoen euro) en de oevers van de Schie vergroend en openbaar gemaakt (ruim 1,2 miljoen euro). Ook wordt de Boerhaavelaan en Celsiusstraat in Oost aangepakt om een goede fietsroute te creëren tussen de Rotterdamsedijk en de Horvathweg (500.000 euro).

Nieuw-Mathenesse

Ook het gebied rondom de Glasfabriek kan rekenen op investeringen vanuit het Rijk. Zo wordt de openbare weg in het gebied rond de Van Deventerstraat en de Couwenhovenstraat aangepakt (3,7 miljoen euro) en wordt er geïnvesteerd in een extra oversteek op de Rotterdamsedijk vanaf Nieuw-Mathenesse richting de straat de Singel in Oost (ruim 500.000 euro).

Meer wensen

Naast bovenstaande plannen heeft de gemeente Schiedam nog meer wensen waar het Rijk aan moet meebetalen. Zo wil de gemeente een parkeergarage realiseren aan de Nieuwsticht en moet er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug komen over de Buitenhaven ter hoogte van de Makkersstraat en de Bakkershaven. Voor deze plannen is nog geen geld beschikbaar.