advertentie

Gemeente erkent: inspraak bij Nieuwe Kethelpoort is niet goed gegaan

De gemeente Schiedam geeft toe dat er niet goed is omgegaan met de inspraak van bewoners bij de bouwplannen voor de Nieuwe Kethelpoort in Nieuwland. Bewoners van de al bestaande flat aan de Parkweg trokken aan de bel. Zij vonden dat hun bezwaren niet serieus werden genomen door de gemeente. De gemeente geeft nu aan dat er in de toekomst anders om moet worden gegaan met participatie bij bouwprojecten.

Gemeente erkent: inspraak bij Nieuwe Kethelpoort is niet goed gegaan
bron: Maas Wijk Ontwikkeling
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 30 juni 2023 14:52

Dat zegt wethouder Antoinette Laan tijdens de raadscommissievergadering afgelopen woensdagavond. Volgens Laan is het participatieproces niet goed verlopen. De ontwikkelaar van de Nieuwe Kethelpoort – ontwikkelcombinatie Waal, FSD en Maas Wijk Ontwikkeling – voerde de inspraakprocedure van bewoners zelf uit.

Dat deed de ontwikkelaar aan de hand van twee inspraakbijeenkomsten. Maar ondanks enkele aanpassingen, vonden de bewoners van de Parkwegflat dat de ontwikkelaar niet ver genoeg ging. Zo hebben de bewoners nog altijd veel aan te merken op het ontbreken van een ‘groen’ dak bij de parkeergarage en de manier waarop de bebouwing is ingetekend. De nieuwbouw zou te dicht bij de bestaande flat komen waardoor er teveel schaduw zou zijn.

‘Eerder bemoeien’

Wethouder Laan geeft aan dat de participatie bij bouwprojecten in de toekomst anders moet. “Ik denk dat we ons als gemeente in een toekomstige situatie eerder moeten bemoeien. Dit is voor ons het moment geweest om even kritisch naar participatie te kijken”, aldus Laan.

D66-raadslid Koen van Baekel pleit ervoor om niet alleen de gemeente een grotere rol te laten spelen bij participatie van nieuwbouwprojecten, maar ook om inspraak van toekomstige bewoners van de nieuwbouwpanden mogelijk te maken. Dat ziet Laan wel zitten. “We gaan kijken wat we daaraan kunnen doen. Ik weet dat er in die vorm al pilots zijn elders in het land.”

Volgende week besluit

Het is nog niet bekend of de aanpassingen die de huidige bewoners van de Parkwegflat wensen, worden doorgevoerd. Komende donderdag (6 juli) neemt de gemeenteraad een beslissing over het bestemmingsplan van de Nieuwe Kethelpoort. Daarbij is het nog mogelijk om kleine aanpassingen aan het plan te doen.