advertentie

Uitbuiting arbeidsmigranten wordt tegengegaan, Schiedams meldpunt in oktober actief

De gemeente Schiedam komt dit najaar met een meldpunt voor overlast bij woningverhuur. Zaterdag 1 juli gaat de Wet goed verhuurderschap in. Deze wet gaat ongewenste verhuurpraktijken tegen en beschermt woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten.

Uitbuiting arbeidsmigranten wordt tegengegaan, Schiedams meldpunt in oktober actief
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 30 juni 2023 16:29

In de wet staat dat iedere gemeente uiterlijk 1 januari 2024 een meldpunt voor woonoverlast moet hebben. De gemeente Schiedam kiest ervoor om het meldpunt al op 1 oktober te openen en hoopt per 1 januari 2024 een extra toezichthouder toe te voegen om ‘de taken als gevolg van de invoering van de wet slagvaardig te kunnen oppakken’.

Uitbuiting

In de regio is er al lange tijd een sluimerende problematiek met de uitbuiting van arbeidsmigranten. Woningeigenaren knippen doorgaans woningen op om meer personen in het pand kwijt te kunnen. Dat zorgt voor erbarmelijke leefomstandigheden, vaak ook door slechte communicatie over de huurafspraken. De commissie Roemer schreef een vernietigend rapport over de problemen met arbeidsmigranten. Enkele aanbevelingen uit dat rapport keren nu dus terug in een wet.

De Wet goed verhuurderschap beschrijft het minimale gedrag wat van verhuurders en bemiddelaars wordt verwacht om huurders te beschermen. Met de invoering van de wet worden discriminatie, intimidatie en onredelijke servicekosten tegengegaan. Ook wordt het voor verhuurders verplicht om een huurdersovereenkomst op schrift op te stellen en huurders te informeren over hun rechten en plichten.

‘Schiedam liep voorop’

“We zijn blij dat deze wet wordt ingevoerd”, laat de gemeente Schiedam in een reactie weten. “Schiedam heeft de afgelopen jaren vooropgelopen op het gebied van de aanpak van slechte verhuurders. We hebben met onze ervaringen bijgedragen aan de deze wet, die ons verder zal helpen in de aanpak van slechte verhuurders.”