advertentie

Restaurants en snackbars ervaren eerste week belasting op plastic: ‘klanten vinden het onzin’

Plastic bakjes, -bestek en -bekers: sinds 1 juli moeten verkopers van afhaaleten extra belasting over weggooiplastic betalen. Ondernemers wordt aanbevolen om 25 cent te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking. Schiedamse restaurants, snackbars en andere eetgelegenheden lopen tegen de extra kosten voor de klanten aan.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 06 juli 2023 18:54

Deze kostenverzwaringen worden Schiedamse restaurants en snackbars nog niet in dank afgenomen.  Ook bij restaurant Dushi Ambiente snappen klanten niets van de prijsverhoging . “Klanten vragen zich af, waarom dit moet. Statiegeld begrijpen ze, want dat geld krijgen ze terug. Bij de plastictoeslag begrijpen ze dat niet”, zegt Brinalda Mercelina-Troost van Dushi Ambiente . Dit zorgt er volgens haar voor dat steeds meer mensen eigen bestek gebruiken, in plaats van plastic bestek kopen.

Bij snackbar Moonlight merken ze dat de impact van de ingevoerde belasting niet alleen voor klanten impact heeft, maar ook voor hun eigen zaak. “Het zorgt voor heel veel extra werk. Op alle producten moet een extra bedrag voor de verpakking worden bijgeteld en per bestelling moeten wij  handmatig tellen hoeveel doosjes er in de bestelling zitten.”, laat Cigdem Demir van Moonlight weten.

foto_2_voor_in_artikel.jpg

Eetgelegenheden mogen zelf bepalen hoeveel extra kosten worden doorberekend aan de klant; foto: SCHIE

De maatregel moet ervoor zorgen dat de 19 miljoen plastic voedselverpakkingen, die elke dag in de prullenbak belanden wordt teruggedrongen. Toch vragen ze bij snackbar Moonlight af of dit echt de oplossing is.  “Samen met alle maatregelen tegen plastic bij elkaar zal het vast impact hebben, maar in dit geval specifiek zal het niet veel helpen denk ik.”

Alternatieven

Het afstappen van plastic blijft lastig voor de verschillende eetgelegenheden in de stad.  “We kijken ernaar, maar met soep is dat lastig, want het is heel heet. Dit kan dan niet al te lang in de verpakking zitten”, volgens Mercelina-Troost.  De zoektocht naar alternatieven is volgens Cigdem Demir ook in de snackbar niet gemakkelijk. “De alternatieven zijn vier keer zo duur en ook daar in zit vaak toch nog een laagje plastic in, omdat er vet of vloeistof bij komt kijken”.

Het meenemen van een eigen bakje is de manier om extra kosten te voorkomen, toch is zo’n eigen bakje voor de snackbar helemaal niet zo makkelijk. “Bakjes doen wij niet, omdat het heel moeilijk is om een portieverpakking in iemand zijn eigen bakje af te meten”, vindt Cigdem Demir van Moonlight. Bij Dushi Ambiente is het volgens Brinalda Mercelina-Troost wel mogelijk.  “Wij geven de optie wel, maar tot nu toe heeft nog niemand daar gebruik van gemaakt. Mensen hebben het liever makkelijk en simpel.”

Restaurants en snackbars ervaren eerste week belasting op plastic: ‘klanten vinden het onzin’
Foto: SCHIE