advertentie

Er komen tijdelijke 'schoolwoningen' voor kinderen uit Oekraïne op het Bachplein

Er komen, 'nog voor het einde van dit jaar', tijdelijke schoolwoningen op het Bachplein, maakt het college bekend in een brief aan de gemeenteraad. Schoolwoningen zijn schoolklassen die later tot woningen zouden kunnen worden omgebouwd.

Er komen tijdelijke 'schoolwoningen' voor kinderen uit Oekraïne op het Bachplein
Het Bachplein, foto: SCHIE
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

zaterdag 08 juli 2023 12:09

Sinds het begin van afgelopen schooljaar krijgen maximaal 60 in Schiedam verblijvende leerlingen uit Oekraïne al voortgezet onderwijs in de internationale schakelklassen (ISK) van de Wereldschool in een vleugel van de schoolwoningen aan de Stockholm 8.

c37c94b5c4ad8837f69c34223faeac32 XL
Een schoolklas van de Wereldschool, foto: SCHIE

'Onze inzet is erop gericht om voor de start van het schooljaar 2023-2024 tijdelijke huisvesting voor de ISK gereed te hebben. Wij willen dit zo snel mogelijk realiseren aan het Bachplein.' aldus het stadsbestuur. 'Daarbij zijn we mede afhankelijk van de benodigde leveringen'.

Internationale VOS

IMG 7129
De Internationale VOS aan het Bachplein, foto: SCHIE

Op het Bachplein bevindt zich al het schoolgebouw van de Internationale VOS, die samen met de Wereldschool in Schiedam zorgt voor het lesgeven aan kinderen uit OekraÏne. 'De internationale schakelklassen van de Internationale VOS is er voor kinderen die vanuit het buitenland in Nederland zijn komen wonen. Deze kinderen kunnen geen of onvoldoende Nederlands spreken, lezen en schrijven. Zij zijn erbij gebaat zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren om aansluiting te vinden bij het Nederlandse onderwijs. De ISK vervult voor de hele regio Maassluis/Rozenburg/Schiedam/Vlaardingen deze onderwijsfunctie aan het Bachplein te Schiedam' staat er te lezen op de website van de school. 

IMG 7131
Het Bachplein, foto: SCHIE

Vroeger tal van scholen op het Bachplein

Op het Bachplein stonden in de jaren 80 tal van scholen: basisschool De Ouverture, kleuterschool De Mallemolen, basisschool De Notenkraker, een RK kleuterschool, de Chr. basisschool Dokter van der Kuij en een gymnastiekzaal, op de website van het Gemeentearchief Schiedam is een foto hiervan te zien.

Niet gereed bij aanvang nieuwe schooljaar

Er zijn volgens de gemeente inmiddels offertes aangevraagd voor de nieuwe schoolwoningen op het Bachplein en er is een 'integrale omgevingstoets' opgestart.  Zo'n toets is verplicht voor grote projecten en hierbij wordt gekeken naar het grote plaatje: de inrichting van het gebied ('ruimtelijke ordening') en de gevolgen van de bouw voor geluid, lucht, bodem, milieu en water in de omgeving. Hierdoor is het volgens de gemeente niet mogelijk om voor het aanvang van het nieuwe schooljaar (in augustus) de nieuwe school gereed te hebben.

Betaald door het Rijk

De bouw van de nieuwe schoolwoningen wordt betaald uit een bijdrage die Schiedam ontvangt van het Rijk: 'de specifieke uitkering bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne'.

IMG 7137
Vandaag waren er kraampjes op het Bachplein te vinden. Eerder was hier de Kermis en ook het evenement Winterland heeft er gestaan, foto: SCHIE

De Blauwe Brug

Op het Bachplein waren verder onder andere een postkantoor, een filiaal van de Bibliotheek en wijkcentrum De Blauwe Brug gevestigd. Na sluiting van het wijkcentrum in 2013 nam Stichting Net Net Genoeg haar intrek in het gebouw, tot ook zij er vier jaar later uit moesten: de bebouwing (met uitzondering van het paramedisch centrum) werd in oktober 2017 gesloopt. 'Over de definitieve invulling van het gebied vinden momenteel nog gesprekken plaats met diverse ontwikkelaars' schreven we toen.

In 2019 was er sprake van dat het Winkelcentrum Hof van Spaland gesloopt zou gaan worden en dat de winkels zouden verhuizen naar het Bachplein. Maar dat plan werd in 2020 door de gemeente afgeschoten. Er zouden levensloopbestendige woningen en een 'gezondheidsplint' (de ruimte onder de woningen) met hierin huisartsen, fysiotherapeuten en andere (para)medische voorzieningen komen. 'Het Bachplein leent zich goed voor een toevoeging van levensloopbestendige woningen in het sociale, middeldure en dure segment, die de doorstroming in Schiedam-Noord zal bevorderen.' aldus B&W in 2020.

IMG 7126
De plek waar vroeger de Blauwe Brug stond, nu de opslag voor Nieuwe Energie voor Groenoord, foto: SCHIE

Sinds 2022 is het terrein waar ooit De Blauwe Brug stond in gebruik als bouwlocatie voor de aannemers van het project Nieuwe Energie voor Groenoord.  

Informatie voor omwonenden

De omwonenden worden over de bouw van de schoolwoningen geïnformeerd 'zodra duidelijk is hoe en wanneer de huisvesting aan het Bachplein gerealiseerd kan worden', aldus het college van Burgemeester en Wethouders.