advertentie
  • vervoer

'Rekeningrijden gunstig voor de gemiddelde Schiedamse benzinerijder'

Als de huidige wegenbelasting in 2030 vervangen wordt door een kilometerheffing, is dat gunstig voor de gemiddelde Schiedamse automobilist.

'Rekeningrijden gunstig voor de gemiddelde Schiedamse benzinerijder'
File op de A20, foto: SCHIE
redactie

door redactie

zondag 09 juli 2023 12:18

64a5c6f8d7c761.png

Het invoeren van rekeningrijden leidt tot grote verschillen tussen provincies in jaarlijkse kosten voor autobezitters, blijkt uit door het CBS gepubliceerde data. Die kosten zijn afhankelijk van de gemiddelde afstand die autobezitters in die regio's jaarlijks rijden.

Inwoners van Zuid-Holland gaan per jaar 111 euro besparen, berekende dataspecialist Frank Breukelman van PR-bureau Tijd voor publiciteit

De dataspecialist zocht uit wat de bezitter van een benzine-middenklasser momenteel per provincie aan wegenbelasting betaalt. Dat vergeleek hij met de kosten na invoering van het zogeheten rekeningrijden, uitgaande van €0,08 per kilometer maal het gemiddelde aantal kilometers per provincie, dat het CBS deze week publiceerde. "De analyse toont aan dat de nieuwe kilometerheffing in acht van de twaalf provincies leidt tot hogere kosten voor autobezitters in vergelijking met de huidige wegenbelasting," licht Breukelman toe.

In Schiedam, en heel Zuid-Holland, waar autobezitters gemiddeld minder kilometers rijden (namelijk: 8.261 per jaar) zal de jaarlijkse last dalen. De gemiddelde Schiedamse benzine-middenklasserrijder zou €660,88 gaan betalen onder de nieuwe regeling, in plaats van de huidige €772. Dit resulteert in een besparing van €111,12 per jaar. Ook inwoners van Limburg, Gelderland en Noord-Brabant gaan er (nipt) op vooruit, de gemiddelde automobilist in Flevoland zou jaarlijks juist meer kwijt zijn: €914,80, een stijging van €186,80 ten opzichte van de huidige wegenbelasting van €728.