advertentie

Schiedamse huisarts pleit voor meer onderzoek naar overgewicht: “Kijk niet alleen naar gewicht, lengte en buikomvang”

De helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Dat heeft artsen en zorgverleners aangezet tot het opstellen van nieuwe richtlijnen voor de behandeling en preventie ervan. Het doel is om behandelingen te ontwikkelen die beter aansluiten bij de oorzaken van overgewicht. Zo vindt ook de Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

zaterdag 15 juli 2023 14:22

De richtlijnen omvatten onder andere nieuwe methoden voor het diagnosticeren van overgewicht. Voorheen werd voornamelijk gekeken naar de Body Mass Index (BMI), die het gewicht in relatie tot de lengte weergeeft. Nu wordt er ook gekeken naar andere methoden om een completer beeld te krijgen van iemands algehele gezondheid. Een van die methoden is het meten van de buikomvang, waarmee gezondheidsrisico's kunnen worden ingeschat.

Het totale pakket

Huisarts Lieneke van de Griendt uit Schiedam verduidelijkt: "Niet al het vet is per definitie slecht. Maar wel als het zich ophoopt rondom je buik. Het draait om de relatie tussen vet dat zich rondom de buik bevindt en vet dat in de buik aanwezig is. Dit betekent dat er vetweefsel kan ontstaan rondom de organen en zelfs ín de organen, dat ontstekingsstoffen kan produceren, wat tot ziekte kan leiden."

“Het is het beste als je niet alleen naar gewicht, lengte en buikomvang kijkt om overgewicht vast te stellen.” Volgens de arts is het belangrijk om het totale plaatje te bekijken, inclusief de verhouding tussen heupomvang, taille, bloedwaarden, suikerspiegel en ontstekingskenmerken.

"Het is interessant om niet alleen overgewicht vast te stellen, maar ook te onderzoeken wat de oorzaken zijn," voegt ze toe. Het aantal oorzaken lijkt aanzienlijk hoger te zijn dan voorheen werd gedacht. "We merken bijvoorbeeld dat patiënten die medicatie met Prednison gebruiken sneller aankomen." Maar er kunnen ook diverse andere redenen zijn waarom mensen vet vasthouden. "Als je niet goed slaapt, houd je langer gewicht vast.”  Zelfs stress kan een grote boosdoener zijn. “Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol, dat vergelijkbaar is met Prednison. Dus ook door stress kun je gewicht vasthouden."

Wat kun je doen?

"Bespreek het met je huisarts". Als de huisarts geen oplossing heeft, verwijst Van de Griendt naar leefstijlcoaches die kunnen helpen. "Op dit moment zijn de kosten hiervan vaak nog niet volledig gedekt.” De huisarts hoopt dat de nieuwe richtlijnen zullen leiden tot de oprichting van zorgcoördinatoren, die kunnen beoordelen hoe patiënten het beste geholpen kunnen worden. "Het draait niet langer alleen om de eenvoudige boodschap dat iedereen gewoon gezond moet eten en meer moet bewegen. Er komt veel meer bij kijken."

Voor meer informatie verwijst van de Griendt naar https://www.artsenleefstijl.nl

Schiedamse huisarts pleit voor meer onderzoek naar overgewicht: “Kijk niet alleen naar gewicht, lengte en buikomvang”
Foto: piqsels/SCHIE