advertentie

Schiedamse kelderboxverkrachtingsverdachte blijft ontkennen, maar blijft vastzitten

De 53-jarige verdachte van twee verkrachtingen en één poging daartoe in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen blijft voorlopig in voorarrest zitten. De verdachte, Marcel B., hoopte zijn proces in vrijheid af te wachten omdat de gezondheidstoestand van zijn ouders sterk verslechterd is. De rechters vonden de bezwaren te groot om hem die vrijheid te geven.

Schiedamse kelderboxverkrachtingsverdachte blijft ontkennen, maar blijft vastzitten
Foto: SCHIE/archief
Philip van Es

door Philip van Es

dinsdag 18 juli 2023 15:52

Tijdens de tweede pro-formazitting in de zaak diende de verdediging van de Schiedammer meerdere onderzoekswensen in bij de rechtbank. Zo hoopte de advocaat de onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut te kunnen horen over het DNA-onderzoek. Ook wil de verdediging het dossier inzien van de man die in 2010 verdacht werd van de verkrachtingen. Het DNA van de verdachte in 2010 kwam niet overeen met het DNA gevonden in de kelderboxen.

“Ik wil kunnen onderzoeken of de verdachte en mijn cliënt elkaar kenden, en of er misschien een overdacht van DNA kan zijn geweest”, zette de advocaat uiteen. Volgens de advocaat van de Schiedammer blijft hij ontkennen dat hij iets van doen heeft met de verkrachtingen. De rechtbank gaat niet mee in die lezing en wees alle verzoeken van de verdediging af.

DNA-onderzoek

Marcel B. werd begin 2023 aangehouden na een autosomale DNA-match. Van de compositietekeningen die op aanwijzingen van de slachtoffers werden gemaakt werd in 2022 een hologram gemaakt. Een oud-collega herkende de Schiedammer in die hologram. Daarna is de politie bij de Schiedammer, en vele andere mannen die genoemd werden in het onderzoek, langsgegaan met de vraag om vrijwillig DNA af te staan.

       > Lees ook: Kelderboxverkrachter liep door herkenning oud-collega tegen de lamp

Uit een autosomale DNA-onderzoek kwam een match. Bij autosomaal onderzoek wordt er gekeken naar de unieke DNA-streng. In één van de kelderboxzaken kwam die overeen. In een tweede zaak werd Y-chromosomaal DNA onderzocht. Dit DNA delen mannen uit dezelfde stamboom. Een grootvader, zoon en kleinzoon delen allemaal ditzelfde Y-chromosomale DNA-profiel. Dit profiel kwam ook overeen met het DNA in de eerste kelderboxsverkrachting, naast het autosomale DNA.

Zieke ouders

Zelf zei de verdachte niet veel tijdens de rechtszitting. Alleen op de vraag of hij nog wat wilde toevoegen had de voormalig massagesalonhouder iets te vertellen. “Ik heb mijn ouders bijna dagelijks huilend en met veel pijn aan de telefoon. Het gaat hard achteruit met ze. De kans is groot dat ze wegvallen door hun hoge leeftijd.”

Na een korte onderbreking waarin de rechters een beslissing maakten, was de uitspraak kort maar helder. “Het gaat om een hele brute ernstige verdenking: verkrachting van meisjes op klaarlichte dag. De maatschappij gaat dat niet begrijpen als u vrij komt. Gelet op die verdenking en afwegende van uw persoonlijke situatie met uw ouders weegt het bezwaar zwaarder.”

In oktober gaat de zaak verder. Dan is ook het onderzoek naar een vierde feit afgerond. Tijdens de arrestatie van de Schiedammer werd er in zijn woning een kluis gevonden. In die kluis bleek ruim € 116.000,- euro aanwezig te zijn. Het Openbaar Ministerie zoekt nog uit of dat geld rechtmatig verkregen is door de Schiedammer.