advertentie

Appelmarktbrug mogelijk nog weken buiten gebruik

De Appelmarktbrug aan de Lange Haven blijft mogelijk nog weken open staan. Sinds mei dit jaar is de brug buiten gebruik nadat er een boot tegen aanvoer. De gemeente laat nu weten dat het herstel van het historische monument voorlopig nog op zich laat wachten. 

Nick van Herk

door Nick van Herk

donderdag 20 juli 2023 13:01

Verschillende ondernemers, maar ook bewoners, zijn niet blij met de situatie rondom de Appelmarktbrug. “Ik het een verschrikkelijk ongezellig gezicht”, zegt Magda van de Sloot. Magda woont aan de Lange Haven en ervaart de nodige problemen nu de brug open staat. Om haar vuilnis weg te brengen moet ze een heel stuk omlopen. “Nu is het nog goed weer, maar als het dadelijk slecht weer wordt, dan is het allemaal niet leuk.”

‘Kwalijke zaak’ 

Ook Liesbeth Schoel ervaart nadelige gevolgen van de kapotte brug. Schoel is penningmeester van het Coöperatie Museum. Volgens Schoel loopt het museum behoorlijk veel klandizie mis. “Ik vind het een hele kwalijke zaak. Kijk dat ‘ie kapot is, dat kan ik me voorstellen, dat kan gebeuren, maar dat het zo lang moet duren voordat ‘ie gemaakt wordt. Dat merken wij ook gewoon.” 

De gemeente laat nu weten dat eind deze maand bekend wordt gemaakt hoe groot de schade is van de Appelmarktbrug. Omdat de brug een Rijksmonument is moet er een gespecialiseerd bureau onderzoek doen naar de schade. Na dat onderzoek wordt een plan opgesteld om de schade te herstellen. Afhankelijk van de schade wordt dan ook bekend hoe lang het gaat duren voordat de historische brug weer in ere is hersteld. 

Eind juli 

Volgens de bewoners een ondernemers van de Lange Haven blijft het al weken stil aan de kant van de gemeente. Voor onderneemster Miranda van Jaarsveld is van vertrouwen in een spoedig herstel al helemaal geen sprake meer. “Ik heb er geen vertrouwen in dat ze het gevoel hebben van ‘o, we moeten die mensen gaan helpen’.” Van Jaarsveld betreurt ook de communicatie vanuit de gemeente. “We hebben nog niets gehoord, niets. We moeten er naar raden.”

Verantwoordelijk wethouder Dogukan Ergin laat weten dat het herstel van de brug langer duurt dan gehoopt. Het vinden van een onderzoeksbureau dat de schade in kaart brengt is lastig. “Er is schaarste aan dergelijke bureaus, eind juli moet het onderzoeksresultaat bekend zijn.” Volgens Ergin kan de gemeente de inwoners pas informeren als er meer duidelijkheid is over het vervolg van het proces. Dat is, volgens de wethouder, ook gecommuniceerd.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN