advertentie

GroenLinks: bewoners ‘schimmelhuizen’ kunnen wél een urgentieverklaring krijgen

Bewoners van de Staatsliedenbuurt kunnen wel degelijk een urgentieverklaring krijgen, zegt GroenLinks fractievoorzitter Yorick Haan. Eerder liet het college weten dat een urgentieverklaring voor de bewoners niet mogelijk is, maar volgens Haan is dat onzin. ‘Ik vind dat de wethouder zich heeft laten afschepen.’

Nick van Herk

door Nick van Herk

donderdag 20 juli 2023 17:11

Al jarenlang leven de bewoners van de Staatsliedenbuurt in erbarmelijke omstandigheden. De woningen zijn slecht geïsoleerd en staan vol met schimmel. Een effectieve oplossing blijft toekomstmuziek, nu de onderhandelingen tussen de gemeente en woningcorporatie Woonplus, over de bekostiging van een grootschalige renovatie, volledig zijn vastgelopen.

Om de bewoners uit de Staatsliedenbuurt tegemoet te komen bedacht fractievoorzitter Yorick Haan een snelle oplossing: een urgentieverklaring moest de bewoners snel aan een nieuwe woonplek helpen. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan (VVD) omarmde het voorstel, maar kwam daar later op terug. Volgens Laan kan de Maaskoepel, de federatie van woningbouwcorporaties, niet akkoord gaan met een urgentieverklaring omdat er ‘in formele zin geen sprake is van sloop of grootschalige renovatie van de woningen’. 

Haan laat weten dat de wethouder zich heeft laten afschepen. Volgens Haan had de wethouder niet met de Maaskoepel, maar met Stichting Urgentiebepaling Woningzoekende Rijnmond (SUWR) in gesprek moeten gaan. Deze stichting is namens verschillende colleges in de regio Rotterdam verantwoordelijk voor het toekennen van urgentieverklaringen aan woningzoekenden. 

Bewoners van de Staatsliedenbuurt kunnen wel degelijk een urgentieverklaring krijgen, stelt Haan. Het college kan namelijk een zogeheten hardheidsclausule toepassen. “De gemeente, en het college kan daar zelf over beslissen, kan als er een schrijnende situatie dreigt te ontstaan, vanwege het afwijzen van een urgentieverklaring, alsnog een urgentieverklaring toekennen.” Dat de situatie in de Staatsliedenbuurt nu schrijnend is, is volgens Haan evident. 

In een reactie laat de gemeente weten dat een urgentieverklaring op basis van de hardheidsclausule alleen op individuele gevallen kan worden vergeven. Op specifieke vragen over het attenderen van bewoners op die mogelijkheid, reageert het college niet. Het college stelt op dit moment juist bezig te zijn met een aanpak die alle betrokken bewoners kan helpen.

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN