advertentie

Bouw van nieuwe wijk Schieveste kan alsnog van start

De nieuwe Schiedamse wijk Schieveste, waar zo'n 3.000 woningen moeten komen, kan gebouwd gaan worden. 'De periode waarin belanghebbenden beroep tegen het bestemmingsplan Schieveste kunnen aantekenen, liep op 17 juli af. Er is geen beroep aangetekend bij Raad van State. Daarmee treedt het bestemmingsplan officieel in werking en is dan onherroepelijk' laat de gemeente weten. Naar verwachting gaat eind 2025 de eerste paal de grond in.

Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

donderdag 20 juli 2023 19:25

Eerste plan 'onzorgvuldig'

De Raad van State keurde het eerste bestemmingsplan voor Schieveste op 3 mei af. ‘Onzorgvuldig’ noemde de Raad van State het plan en de bezwaarmaker, de eigenaar van het DCMR-pand, kreeg dan ook bij de Raad van State haar gelijk. Het alternatieve plan dat deze pandeigenaar had ingediend, was door de gemeente onvoldoende bekeken.

Pal naast het DCMR-gebouw zou namelijk een woontoren van 90 meter verrijzen en direct voor de deur nog een pand van 33 meter hoog. In het nieuwe plan is de hoogste woontoren gehalveerd in het aantal hoogtemeters. Het pand van 33 meter hoog is uit het plan geschrapt.

bestemmingsplanschieveste
Het linker rood omcirkelde gebouw verdwijnt in het nieuwe bestemmingsplan. Het rechter wordt in hoogte gehalveerd naar 45 meter. Bron: gemeente Schiedam

Anderhalf jaar voorbereidingen

Nu er geen bezwaren zijn op het herziene plan meer zijn ingediend, kan de gemeente Schiedam van start met de voorbereidingen voor de nieuwbouw. En dat duurt wel even: 'op de strook tussen de Schievesteweg en Parallelweg worden oude kabels en leidingen verwijderd, nieuwe kabels en leidingen gaan de grond in' aldus de gemeente. 'Ook moeten nog verschillende onderzoeken plaatsvinden'. De nieuwe woningen worden aangesloten op een Ondergrond Afvalsysteem, OAS, waarvoor de gemeente ook maatregelen in de grond moet treffen. Het bouwrijp maken van de locatie neemt ruim anderhalf jaar in beslag. 

Plannen uit 2018

De dateren van voor Schieveste zijn al vijf jaar geleden ingediend door de Ontwikkelcombinatie Schieveste, bestaande uit Dura Vermeer, VolkerWessels Vastgoed, Van Omme & De Groot en Synchroon. 'De ideeën van de ontwikkelcombinatie sluiten goed aan bij de visie van de gemeente Schiedam' aldus de gemeente.

De eerste spa gaat eind 2025 de grond in voor de bouw van de eerste 1.200 woningen, toevalligerwijs pal naast de bezwaarmaker op de eerste plannen: tussen het DCMR-pand en het Lentiz Life College. 

Nu doorpakken

Wethouder Antoinette Laan stelt dat de gemeente 'nu kan doorpakken': “In heel Zuid-Holland moeten er tot 2040 zo’n 240.000 nieuwe woningen bij komen en ook Schiedam staat voor een fikse woningbouwopgave. We maken van de groei een kans voor iedereen' belooft Laan. Er komt volgens haar 'een goede mix aan studentenhuisvesting, middeldure- en vrije sector appartementen'.

 

 Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN