advertentie

Woensdag en donderdag ligt het treinverkeer tussen Schiedam en Den Haag plat

Vanaf woensdag 26 juli 01:00 tot vrijdag 28 juli 05:00 uur rijden er geen treinen tussen Schiedam Centrum en Den Haag HS en omgekeerd, dat heeft spoorbeheerder ProRail bekend gemaakt. 

Woensdag en donderdag ligt het treinverkeer tussen Schiedam en Den Haag plat
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

maandag 24 juli 2023 23:48

Het goede nieuws: de werkzaamheden hebben tot doel dat er meer treinen gaan rijden van en naar Schiedam. ProRail maakt namelijk de sporen 1 en 2 geschikt voor meer treinen en daardoor kan volgens de spoorbeheerder ook de rechtstreekse verbinding tussen Schiedam Centrum en Amsterdam in stand gehouden worden.

De werkzaamheden maken deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam. 'Hierdoor maken we het spoor en de stations tussen Rijswijk en Rotterdam geschikt voor meer treinverkeer. Dat doen we gefaseerd en in verschillende deelprojecten, onder andere in Schiedam'.

Weer vijf sporen volop in gebruik

Van de vijf treinsporen op Station Schiedam Centrum worden op dit moment maar drie volop gebruikt. Spoor 1 en 2 waren voorheen onderdeel van de Hoekse Lijn. De sporen worden nauwelijks gebruikt sinds de ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn. In mei werd het perron van spoor 1 al verlengd en werd er een wissel geplaatst bij het viaduct over de ’s Gravelandseweg.

Deze week vervangt ProRail alle bovenleidingsportalen rondom Schiedam. 'De bovenleidingsportalen worden gefundeerd met een stalen buis. Hier wordt vervolgens een blok beton op geplaatst. In mei van dit jaar hebben we al 82 van deze funderingsblokken geplaatst. Tijdens deze werkzaamheden gaan we hiermee verder' aldus de spoorbeheerder.

Ook wordt de spoorbrug over de Poldervaart in Schiedam gerenoveerd en geschilderd. 'Daarnaast vernieuwen we tussen Delft en Schiedam de hangdraden van de bovenleiding. Een hangdraad zorgt ervoor dat de rijdraad strak hangt. Daardoor kunnen de treinen sneller rijden. Door te renoveren en vernieuwen houden we het spoor veilig en betrouwbaar. Hierdoor is het minder gevoelig voor storingen'.