advertentie

Melissa redt het leven van haar baby als het noodlot toeslaat: ‘Ik wist wat ik moest doen’

Het noodlot slaat toe als Melissa van Dijk samen met haar vier maanden oude zoontje een rondje gaat wandelen door het natuurgebied in Kethel. Ze staat er helemaal alleen voor als ze tot de ontdekking komt dat de ademhaling van haar zoontje is gestopt. Ondanks dat de paniek toeslaat twijfelt Melissa geen moment. 

Nick van Herk

door Nick van Herk

vrijdag 28 juli 2023 15:15

“Ik liep met James in de polder hier achter”, vertelt Melissa terwijl ze op de bank zit in haar woning in Schiedam-Noord. De baby op haar schoot. Begin juli krijgt de Schiedamse de schrik van haar leven. “James was een beetje verkouden. Ik zag hem in de kinderwagen liggen en ik zag dat hij blauw aanliep en wegviel.” 

‘Er lopen altijd mensen, nu was er niemand’

Melissa twijfelt geen moment en begint direct met reanimeren. Ook schakelt ze meteen de hulpdiensten in. “Ik raakte eerst in paniek. Ik heb nog om me heen gekeken en geroepen om hulp. Er lopen altijd mensen, nu was er niemand.” Melissa is volledig op zichzelf aangewezen en start met borstcompressies en beademen. “Doordat ik wist wat ik moest doen, kon ik gaan handelen en de emotie heel even uitschakelen.”

Op het moment dat de hulpdiensten arriveren komt James weer bij kennis. James wordt nagekeken door de trauma-arts en meegenomen naar het ziekenhuis. Daar heeft James een aantal dagen gelegen en verschillende onderzoeken ondergaan. Een aanwijsbare medische oorzaak wordt niet gevonden. Volgens Melissa zou het kunnen dat James in zijn eigen slijm is gestikt naar aanleiding van zijn verkoudheid.

‘Vrolijk en gezond mannetje’

“Met James gaat het hartstikke goed nu”, zegt Melissa. “En met ons ook.” 

De schrik zit er, desondanks, nog steeds goed in bij de ouders van James. “De eerste dagen vonden we het heel spannend om te gaan slapen, maar dat gaat steeds beter. We zien een heel vrolijk en gezond mannetje nu hier. Dat maakt veel goed.”

Melissa beseft zich dat deze gebeurtenis heel anders had kunnen aflopen. Ze weet nu uit ervaring hoe belangrijk het is dat je weet wat je als ouder moet doen, als zoiets gebeurt. Samen met haar man John wijst ze ouders nu op het belang van een EHBO-cursus. “Al heb je maar beetje een basis, dat helpt je zo in je paniek op het moment dat het nodig is om te handelen. Of het nou reanimeren is of vingers tussen deuren. Kinderen kunnen het erg spannend maken.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN