advertentie

Schiedam komt met de schrik vrij: anderhalve meter lange klep valt van molen De Walvisch

Schiedam lijkt ontsnapt aan een akelig ongeluk. Eén van de kleppen van molen De Walvisch is losgekomen van één van de wieken en naar beneden gevallen. Het incident is vermoedelijk gisteren gebeurd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Schiedam komt met de schrik vrij: anderhalve meter lange klep valt van molen De Walvisch
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

woensdag 09 augustus 2023 12:09

Één van de molenaars van De Walvisch vond de klep op straat. Het gaat om een zogenoemde regelklep van ongeveer anderhalve meter lengte. De aluminium klep zorgt ervoor dat de wieken van de molen op de juiste snelheid kunnen draaien.

De klep is afgelopen maart bevestigd, toen de wieken van De Walvisch werden vervangen. “Dit is een ernstig defect", reageert directeur Hugo Boogaard van Stichting De Schiedamse Molens. “Maar we weten op dit moment niet precies wat er gebeurd is en waarom het mis is gegaan. Dat moeten we eerst uitzoeken voordat we meer kunnen zeggen.”

Boogaard is geschrokken van het incident. “Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. We gaan tot de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus Boogaard, die de betreffende klep niet kan laten zien, omdat hij is opgeborgen en pas maandag verder onderzocht wordt.

Stilgezet

Uit voorzorg is de molen stilgezet en zal niet meer draaien. Aanstaande maandag wordt verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van het incident. Dat gebeurt samen met andere partijen, waaronder de Restauratiewerkplaats, die zorg droegen voor de recente renovatie van de wieken.