advertentie

Nog geen Indië-herdenking in Schiedam, daar wil VNFG verandering in brengen: ‘Laten we leren van de geschiedenis’

Door heel Nederland wordt er op 15 augustus stil gestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Schiedam gebeurt dat op 15 augustus nog niet, maar daar komt volgend jaar misschien verandering in.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 15 augustus 2023 19:33

“In steeds meer steden zie je dat er lokale herdenkingen zijn, zoals bij onze buren in Rotterdam”, zegt John Smits voorzitter van Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG).  De Stichting organiseert naast de Dodenherdenking om acht uur  ’s avonds op 4 mei ook een Dodenherdenking in de middag. “Op 4 mei worden de 30 Schiedamse oorlogsslachtoffers die op de Erehof van de Beukenhof begraven liggen en de Schiedamse slachtoffers van de Slag in de Javazee herdacht.”

Op 15 augustus dus voor alsnog geen herdenking, maar volgens Smits kan daar volgend jaar verandering in komen. “Mensen zijn gewend om naar die herdenkingen op 4 mei te gaan, maar mocht er behoefte aan een herdenking op 15 augustus zijn dan willen wij zeker kijken naar de mogelijkheden.” Want zo laat de voorzitter weten: “Oorlog is niet de oplossing, dus laten we vooral in gesprek blijven en leren van de geschiedenis.”

De Schiedammers die mee willen denken aan een eventuele herdenking op 15 augustus kunnen contact opnemen met Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN