advertentie

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. was verminderd toerekeningsvatbaar toen hij instak op zijn 'pareltje' Lois

Schiedammer Kendrick M. was verminderd toerekeningsvatbaar toen hij in november een vrouw met een mes te lijf ging in Soest. Dat blijkt uit onderzoek van een psychiater en werd dinsdag duidelijk tijdens een voorbereidende rechtszaak in Utrecht. De vrouw overleefde de aanval van de ontsnapte tbs'er. Volgens zijn advocaat werd Kendrick door haar aangevallen en moest hij zich verdedigen.

 

Ontsnapte tbs'er Kendrick M. was verminderd toerekeningsvatbaar toen hij instak op zijn 'pareltje' Lois
Pixabay
Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 16 augustus 2023 12:00

Weer is hij er niet bij in Utrechtse rechtbank. Kendrick M. laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Niels van Wersch. "Mijn cliënt zal zich beroepen op noodweer, daar kunt u vanuit gaan", zegt de raadsman

Dat sluit aan bij de verklaring die Kendrick tijdens de vorige zitting liet voorlezen. Hij zou zonder mes naar de vrouw zijn gegaan en na een verhitte discussie zijn aangevallen. "Ik had geen moordplan", liet hij weten. En dat is juist waar justitie hem wél van verdenkt: poging tot moord.

De nu 32-jarige M. is op 30 november 2022 op proefverlof als hij in een winkel ontsnapt aan het toezicht van zijn begeleider. Hij is eerder tot negen jaar cel en tbs veroordeeld voor het ombrengen van zijn 20-jarige ex-vriendin in 2012. Hij wurgt haar, stopt het lichaam in een koffer en gooit die in het water. Daar wordt de Rotterdamse Marigret Fullinck een paar weken later gevonden.

'Nette, charmante man'

Tijdens de zitting in Utrecht wordt duidelijk dat M. volgens de psychiater weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar is als hij de vrouw uit Soest meermaals steekt, maar niet geheel ontoerekeningsvatbaar. Dat betekent dat hij straf en behandeling opgelegd kan krijgen.

De vrouw uit Soest vertelde eerder aan Rijnmond dat ze elkaar leerden kenden via Facebook. 'Lois' gaat een paar keer bij Kendrick op bezoek. Ze vindt hem een ‘nette, charmante man’, die goed kan praten. Hij noemt haar vleiend zijn ‘pareltje’. Tegen de kliniek moet Loïs zeggen dat ze zijn nicht is. Dan staat hij op de dag van zijn ontsnapping ineens voor haar deur en loopt het finaal uit de hand.

Advocaat Van Wersch wil dat Kendrick zijn cel in Vught mag verlaten om terug te keren naar zijn tbs-behandeling. Hij beseft dat een terugkeer naar de Pompekliniek in Nijmegen, waaruit Kendrick ontsnapte, een gepasseerd station is. "Het is wel lastig dat hij dan misschien weer achteraan de rij staat qua wachttijd."

De rechtbank gaat niet mee met het verzoek van Van Wersch. De verdenking zou te ernstig zijn en verder heeft Kendrick M. het met zijn ontsnapping toch een beetje voor zichzelf verpest om weer verder te gaan met de tbs-behandeling, luidt de verklaring. "In deze situatie heeft de verdachte zich juist onttrokken aan de behandeling. De ontsnapping is de aanloop naar het mogelijke feit."

Op 24 oktober is er een laatste voorbereidende zitting in de rechtbank van Utrecht. Dan wordt er vermoedelijk meer duidelijk over het verhoor van een vrouw uit Bergschenhoek en een van haar kinderen. Zij zouden M. hebben geholpen bij zijn ontsnapping.

Op 5 december zal de rechtszaak inhoudelijk worden behandeld.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.