advertentie

Wildgroeiende duizendknoop wordt vaker gemaaid: ‘De planten hingen over het fietspad’

De snelgroeiende Japanse duizendknoop wordt vanaf dit jaar vaker weggemaaid. Dat laat het Hoogheemraadschap Delfland weten. Sinds de van oorsprong Aziatische plant zo’n honderd jaar geleden in Nederland terecht kwam, breidt hij zich makkelijk uit. De plant heeft namelijk geen natuurlijke vijanden. Vorig jaar wilde het waterschap de wildgroei inperken door waarschuwingsbordjes te plaatsen en af en toe gecontroleerd te maaien.

Wildgroeiende duizendknoop wordt vaker gemaaid: ‘De planten hingen over het fietspad’
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 18 augustus 2023 13:44

Maar er moet nu vaker gemaaid worden, vindt het waterschap. Reden daarvoor is dat de Japanse duizendknoop zo hard groeide dat voorbijrijdende fietsers er last van hadden, zoals bij Vijfsluizen. “Bovendien werd daardoor het verspreidingsrisico groter: fietsers kunnen delen van de plant onbewust meepakken en zo verder verspreiden”, laat een woordvoerder van het waterschap weten.

De wildgroei van de Japanse Duizendknoop is problematisch, vindt het waterschap. De exoot heeft geen natuurlijke vijanden, stellen zij. Daarom kan de plant zich makkelijk verplaatsen naar andere plekken en daar de natuurlijke beplanting wegdrukken.

Door menselijk handelen kan de verspreiding nog makkelijker worden, legde het Hoogheemraadschap Delfland vorig jaar uit. Bij het maaien van andere beplanting in de bermen gaat de maaimachine doorgaans vrij rigoureus te werk. Als dat ook bij de duizendknoop gebeurt, neemt de wind delen van de plant mee en groeien er op andere plekken in korte tijd nieuwe duizendknoopplanten.

Juiste manier

Het is niet zo dat er nu in het wilde weg wordt gemaaid. Het gecontroleerde maaien blijft, maar wordt geïntensiveerd. “De berm gaan we voortaan zes keer per jaar maaien”, aldus de woordvoerder. “Dat gebeurt dan op de juiste manier en het maaiafval wordt door een gespecialiseerd destructiebedrijf verwerkt om te voorkomen dat de plant zich verspreidt.”

Duizendknoop plant

Dit is een artikel van onze vaste mediapartner Omroep Vlaardingen.