advertentie

Van Canada tot Finland: tientallen bibliothecarissen uit de hele wereld in Schiedam om kennis uit te wisselen

Wie zich vandaag, vrijdag 18 augustus, rondom de Korenbeurs in Schiedam begeeft, kan zomaar eens een vreemde taal horen. Tientallen bibliothecarissen vanuit de hele wereld zijn naar Schiedam gekomen voor een internationaal bibliotheekcongres. Dat congres vindt komende week plaats. Vrijdag en zaterdag is Schiedam het decor van de introductie van het evenement.

Van Canada tot Finland: tientallen bibliothecarissen uit de hele wereld in Schiedam om kennis uit te wisselen
Janaa Savela en Elino Kilpio van de Bibliotheek van Seinäjoki uit Finland, foto: SCHIE
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 18 augustus 2023 15:09

Tijdens het evenement doen de deelnemers inzichten op over hoe kennis wordt overgedragen vanuit de bibliotheek naar het publiek en hoe de verspreiding van kennis tussen bibliotheken effectiever kan worden gedeeld. Met als centraal thema: ‘Let's work together, Let’s library for all’.

Zoals Chris Oliver van de Universiteit van Ottawa opmerkt: "Het is belangrijk dat mensen, bijvoorbeeld studenten, gemakkelijk toegang hebben tot informatie, zonder al te veel moeite te hoeven doen. Daarom zijn dit soort congressen belangrijk, zodat we wereldwijd beschikbare informatie kunnen bundelen en toegankelijk kunnen maken voor iedereen."

Daarnaast benadrukken Janaa Savela en Elino Kilpio van de Bibliotheek van Seinäjoki uit Finland het belang van leren van andere bibliothecarissen: "We leren hier hoe een publieke en lokale bibliotheek kennis beheert. Deze toepassingen kunnen we inzetten in onze eigen bibliotheek."

Francisco Javier Martinez Calvo van de Bibliotheek Once uit Madrid voegt eraan toe: "De bibliotheek Schiedam laat goed zien hoe kennis op kleine schaal gedeeld kan worden met het publiek en andere kennisinstituten. In Spanje is dat soms lastig omdat we meer op eilandjes zitten.”

Kennis delen

Dit congres plaatst de doelstellingen van de IFLA Global Vision in de schijnwerpers, waarin wordt beschreven hoe bibliotheken wereldwijd kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving door te focussen op hoe kennis het best gedeeld kan worden om daarmee leesbeperkingen te voorkomen.

Na de inleidende dagen in de Korenbeurs gaan de bibliothecarissen naar Ahoy Rotterdam waar maandag de week officieel wordt afgetrapt.