advertentie

Beeld van Chopin uit park gestolen, maar niemand heeft het door

In het parkje bij het Chopinplein is het borstbeeld van de Poolse componist weggehaald. Ergens vorige week is het beeld verdwenen. Bijzonder is dat vrijwel niemand in de directe omgeving het gemerkt lijkt te hebben.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

dinsdag 22 augustus 2023 16:12

Het bronzen beeld bevond zich in Groenoord, tussen de Beneluxflat, de Van Beethovenflat en de met groen overkapte Ketheltunnel. Het beeld stond er sinds 2010. Toen werd het beeld vanwege het tweehonderdste geboortejaar van de componist Frédéric Chopin cadeau gedaan door de Poolse ambassade. Het oorspronkelijke beeld werd gemaakt door Boleslaw Syrewicz in 1872. De variant op het Chopinplein is een bronzen afgietsel van het marmeren origineel.

Bewoners in de directe omgeving lijken weinig gemerkt te hebben van de diefstal. Wel laten de bewoners weten geschrokken te zijn. Het merendeel van de bewoners denkt dat de daders het beeld hebben gestolen om daarna te laten omsmelten.

De gemeente Schiedam heeft het beeld in beheer en laat weten dat het beeld niet is weggehaald voor onderhoud. De gemeente heeft aangifte bij de politie gedaan. Over de verdere toedracht is nog niets bekend.

45cf7b10448e688724f5708bc74994df 460 0

Foto van de plek toen het beeld er nog wel stond (bron: Gemeente Schiedam)