advertentie

De laatste barometerwinkel in Europa staat in Schiedam, maar stopt: ‘Van heinde en verre komen ze hierheen’

Oer-Schiedams kun je het bedrijf H.N. Rose barometers bijna wel noemen. Al jaren zit het bedrijf gevestigd aan de Schie. Sinds het overlijden van Andreas Rose neemt zijn vrouw, Lindeloes de honneurs waar. Maar na vier jaar houdt zij het voor gezien en verdwijnt de laatste barometerwinkel die kwikbarometers repareert in Europa. “Van heinde en verre komen ze hierheen.”

Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 23 augustus 2023 17:07

Vol trots laat Lindeloes het bedrijf, waar haar man en haar schoonvader jaren hard voor gewerkt hebben, zien. Toen Andreas in 2019 aan een zeldzame pneumokokkenbacterie overleed rolde Lindeloes in het bedrijf. “Maas, de glasblazer hier, vroeg me een dag na de begrafenis of ik bij de meubelmaker de platen kon halen die besteld waren. En of ik de bestelling van de glasbuizen in Duitsland kon doen. Eigenlijk was ik juf, maar toen heb ik me omgeschoold tot ‘barometer vrouwtje’.”

En dat deed ze met alle plezier. “Maar het valt wel zwaar om een bedrijf te runnen waar je niet zoveel verstand van hebt. Maar ik hou wel weer van dat uitzoeken.” Ze deed alles wat haar man voor zijn overlijden regelde in de zaak. “Toen ben ik maar als juf gestopt, want dat viel niet te combineren.

Het barometerbedrijf is de laatste bezweert Lindeloes. Vanuit de hele wereld komen klanten naar Schiedam om hun kwikbarometer te laten repareren. “Laatst werd er met een koerier een antieke barometer uit Roemenië gebracht. En we hadden een Engelse antiquair over de vloer die in Engeland geen barometermakers kan vinden.”

Familiebedrijf stopt

Want Maas is nog zo’n beetje de enige die het vak van barometers met kwik maken beheerst. En Maas werkt al lang voor het bedrijf dat de schoonvader van Lindeloes opzette. Die was namelijk vanuit Oost-Duitsland naar Nederland gekomen om te ontsnappen aan het communisme. Later nam Andreas Rose de zaak over.

Maar de kinderen van Lindeloes en Andreas zijn bewust niet opgeleid tot barometermakers, vertelt Lindeloes. “Dat heeft te maken met regelgeving vanuit Europa. Barometers met kwik mogen niet meer. Andreas is vaak naar Europa gegaan om daarover te praten. Want kwik in een glazen buisje is afgesloten en niet gevaarlijk. Pas als je het verdampt wordt het gevaarlijk. Maar Andreas wilde geen zaak overdragen aan jonge mensen waarin het werken met kwik verboden was.  De kinderen hebben geen toekomst in dat bedrijf.”

En de toekomst van het bedrijf is eindig, want Lindeloes stopt ermee. Het wordt haar te zwaar en ze is toe aan rust en genieten. Wel heeft ze in de afgelopen vier jaar een bijzondere band opgebouwd met het werk van haar man. “Hij had er lol in om een antieke barometer te kopen, die door Maas te laten opknappen en met winst te verkopen. Maar nu heb ik dat zelf ook al een paar keer meegemaakt. Nu moet ik om mezelf lachen omdat ik dat ook doe en dan kijk ik naar de hemel en zeg ik: ‘Andreas, zie je? Ik kan het ook!’”