advertentie

Dealers, poep en overwoekerende planten: bewoners willen actie zien bij metrostation

Het gaat niet goed met de leefbaarheid rondom metrostation Troelstralaan. Dat stellen bewoners en organisaties in West. En daarom komen zij in actie. Deze vrijdagmiddag 25 augustus prikken zij afval en roepen op om het plein met meer liefde te behandelen.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

vrijdag 25 augustus 2023 16:36

“Er wordt gebruikt, gedeald. Er ligt poep en urine.” Het is een ondubbelzinnige opsomming die Fred van der Drift maakt als hij zijn ervaringen op het plein voor metrostation Troelstralaan met SCHIE deelt. Als beheerder van de fietsenstallingen op het plein is hij ongerust over de ontwikkelingen. “Er wordt gewoon van alles gedaan hier. Op klaarlichte dag worden fietsen ontmanteld.” Volgens Van der Drift zijn er dit jaar al meerdere incidenten en vernielingen geweest bij de stallingen. Volgens hem loopt de schade al op tot over de 2.500 euro.

Ook Miranda Pol, drijvende kracht achter Team Buurtvrouw (een organisatie waar ook jongeren met een beperking kunnen werken), ziet de problemen. Volgens Pol is het de combinatie van viezigheid, onveiligheid en slecht onderhoud dat zorgt voor een slecht gevoel. “Er is gewoon heel veel zwerfafval. Mensen worden lastig gevallen als ze aan het reizen zijn. En dat maakt het hier op het plein natuurlijk niet veiliger.”

‘Redden het niet in ons eentje’

Volgens de buurtbewoners moet de gemeente helpen om het plein schoner en veiliger te maken. En ook Irado heeft daar een rol bij. Daarom is de prikactie deze vrijdag vooral een oproep, vindt Pol. “Wij zijn eigenlijk al jaren in beweging. Maar nu is het klaar. We hebben meer hulp nodig. We gaan het in ons eentje niet redden.”