advertentie

Eeuwenoude koperen regenpijpen van Sint-Janskerk gestolen, duizenden euro's schade

Dieven hebben de antieke koperen regenpijpen van de Sint-Janskerk gestolen, meldt Rijnmond. Het gaat om twaalf hemelwaterafvoeren die in de 16e en 17e eeuw op de muur van de kerk gemonteerd zijn. "Dit is zo triest. Ik kan hier zo boos om worden. Sommige dingen doe je gewoon niet", zegt koster Paul van Wijngaarden.

Eeuwenoude koperen regenpijpen van Sint-Janskerk gestolen, duizenden euro's schade
Foto: Paul van Wijngaarden
redactie

door redactie

zondag 27 augustus 2023 12:02

Toen Van Wijngaarden 27 juni juni de kerk in ging via de achterkant aan de tuinzijde zag hij ineens dat er een regenpijp ontbrak. Het gaat om de onderkant van de afvoer die tot aan de dakgoot van de kerk gaat. Die onderkant van drie meter lang maakten ze van koper, vertelt hij. "Want koper is harder dan lood. Dat deukt snel."

Dieven omzeilden de camera's

Drie dagen na de eerste diefstal ontdekte Van Wijngaarden dat er nog een koperen regenpijp weg was. "Toen hebben we een auto met een camera bij een andere regenpijp gezet om de dieven te kunnen betrappen. Maar ik denk dat ze dat door hadden."

Toen zijn ze verder gegaan met de regenpijpen aan de andere kant van de kerk. Want daar waren geen camera's. In de loop van de week daarna stalen ze de rest. Alleen de loden verlengstukken van de pijpen hangen er nog. De kerk heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie. Die zoekt de dieven volgens de koster op camerabeelden elders in de buurt.

'Eeuwenoude kerkmuur is poreus'

Inmiddels zijn er regenpijpen van kunststof tegen de muur van de kerk gezet. De Sint-Janskerk die ook wel de Grote Kerk genoemd wordt, stamt uit het jaar 1335 van de late middeleeuwen. Het is het alleroudste gebouw van Schiedam. "De stenen zijn poreus geworden", zegt de koster. "Als het regenwater langs de muren loopt, kan er schade ontstaan." 

De uiteindelijke restauratie van de hemelwaterafvoeren moet volgens de regels voor historische gebouwen gebeuren. De kerk is een rijksmonument. "We zijn in gesprek met de gemeente over de manier waarop we dat gaan doen."

De kosten zijn volgens hem niet mals. "Ik schat dat het zo'n 15 duizend euro zal gaan kosten", zegt Van Wijngaarden. Dat geld heeft de kerk niet. "De verzekering betaalt maar een deel, we hebben een eigen risico van zo'n vijfduizend euro."

Vijfduizend euro gezocht voor herstel

Dat hoopt hij bij elkaar te sprokkelen door een beroep te doen op onder andere fondsen voor het herstel van historische gebouwen. "Dat hebben we ook gedaan bij de renovatie van de goudleerkamer in de kerk (een kamer waar de muren met leer in goudkleur behangen zijn, red.). Dat is goed gelukt.''

Dat er mensen zijn die de regenpijpen van de kerk stelen, maakt Van Wijngaarden boos. De kerk is een gebouw voor iedereen, vindt hij. "Er zijn dingen die je doet en dingen die je niet doet. Dit doe je niet.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond