advertentie

Aanwezigheid dieren beter in kaart gebracht om vertraging bij bouwprojecten te voorkomen

Voorheen werd de gemeente nog al eens verrast door de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleermuizen en vogels op plekken waar gebouwd moet worden. Maar dat is verleden tijd als het aan de gemeente Schiedam ligt. Door beter in kaart te brengen welke dieren er in de stad leven, moeten vertragingen in de toekomst worden voorkomen.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

dinsdag 29 augustus 2023 17:39

Het is in de ogen van Frans Hamerslag, wethouder Dierenwelzijn, het belangrijkste punt uit het Actieprogramma Dierenwelzijn. “Een leefomgeving die goed is voor dieren is een leefomgeving die ook goed is voor mensen”, zegt Hamerslag. “We moeten meer biodiversiteit krijgen door meer dieren terug te krijgen in de stad en daar goed voor te zorgen.”

Van de 14 acties is het in kaart brengen van alle dieren het belangrijkste. Dit zogenoemde soortenmanagementplan is niet meteen paraat. Hamerslag legt uit dat er wel een jaar lang onderzoek moet worden gedaan om een gedegen overzicht van de aanwezige dieren te maken. Naast het soortenmanagementplan, wordt er ook gekeken of de hondenlosloopgebieden nog wel voldoen en komt er een diereninformatiepunt voor Schiedammers.

Ratten

Niet alle dieren zijn even welkom. “Het is mooi om verschillende soorten dieren in de stad te hebben, maar als je er teveel van hebt kunnen het plaagdieren worden”, zegt Hamerslag, verwijzend naar de rat. Al enkele jaren zorgt de rat voor overlast. Hamerslag is niet per se fan van de rattenhotels die nu her en der in Schiedam aanwezig zijn. “De rattenhotels zijn gewoon rattenvallen waarbij dieren afgeslacht worden”, zegt Hamerslag.

Maar wat is dan wel de oplossing? “Preventie is veel belangrijker”, zegt Hamerslag. Volgens hem moet er minder voedsel op straat terecht komen. “We moeten ook nog wel steeds ratten vangen tot de plagen over zijn. We gaan ook kijken of misschien meer katten in kunnen zetten”, aldus Hamerslag. Dat laatste wordt aangemoedigd door slimme plaatsing van nachthokken voor katten.