advertentie

‘t’Schepphuis moet behouden blijven voor de toekomst’

De voormalige dorpsschool van Kethel, t’Schepphuis, is aankomend weekend tijdens de open monumentendagen gratis te bezoeken. Tijdens het weekend geeft de Historische Vereniging Schiedam rondleidingen door het gebouw.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 05 september 2023 15:16

 t’Schepphuis was de eerste dorpsschool van Kethel. Het gebouw is vernoemd naar meester Schepp, die naast onderwijzer ook taken binnen de kerk had. Zo was hij koster en onderhield hij de begraafplaats. “Meester Schepp heeft zijn eigen gevelsteen laten maken, waarop het jaartal 1833 staat. Het gebouw is echter veel ouder”, vertelt Jan Vlugman, voorzitter van de werkgroep Kethel.

Expositie

De beheerder van t’Schepphuis, Rob Buitenhuis, heeft een verzameling aangelegd van unieke oude schoolspullen. Zo heeft hij ouden schoolplaten en vitrines gevuld met schoolspullen. Dit is tijdens de open monumentendagen te bewonderen.

t’Schepphuis anno 2023

Tegenwoordig is t’Schepphuis geen dorpsschool meer, maar een ontmoetingsplek. Zo werden er volgens Vlugman vroeger judolessen gehouden. Tegenwoordig is het de plek waar de kerkgangers van de Dorpskerk na de dienst bijeen komen. Kethel heeft acht monumenten die je tijdens de open monumentendagen kan bezoeken. “We moeten t’Schepphuis behouden in de toekomst omdat het een belangrijke functie heeft binnen de gemeenschap van Kethel.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN