advertentie

Fout in de folder, goed in haar geheugen: terug naar school met mevrouw Buckers (88)

In het kader van Open Monumentendag openen 33 Schiedamse monumenten de deuren, waaronder de school aan de Westmolenstraat. Het gaat om de oude huishoudschool, niet om de St. Catherinaschool. "Nee, nee, die stond hier verderop en is gesloopt”, weet Ted Buckers (88).

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

woensdag 06 september 2023 17:27

De naam van de school staat verkeerd vermeld in de folder van Open Monumentendag. Buckers zat zelf op de St. Catherinaschool in de jaren ’30 en ’40. “De lagere school en de MULO zat hier”, zegt de inmiddels 88-jarige Schiedamse. “Ik zie me nog zo de eerste keer binnen gaan. Met een kloppend hart”, aldus Buckers vol herkenning. “De wasserij zat op de hoek!”

De school werd in 1909 werd gebouwd. Eerst onder de naam St. Thomasschool. Vanaf 1921 heette het de St. Catharinaschool. In 1983 werd het gebouw nog als atelierruimte gebruikt, daarna is het gesloopt. De andere school staat nog wel. Net als de St. Catherina was de huishoudschool ook katholiek.

Orgeltje halen

Buckers kwam er vrijwel nooit, behalve om een orgeltje te halen voor muziekles. “Dat was in een klas. Ik denk dat we dat van elkaar leenden als we zangles hadden. Dan zongen we ‘Hollands vlag je bent mijn glorie’. Al die Hollandse liederen zongen we dan. Het was wel leuk.”

Buckers vindt het wel jammer dat de school er niet meer staat, maar de herinneringen blijven levend. En daar geniet ze zichtbaar van. Ze vertelt over ‘Pukkie’, de strenge juf die bij de deur stond en haar naar huis terugstuurde om een rok aan te doen. “Die school zit in me gegrift.”

21285

De oude St. Catherinaschool aan de Westmolenstraat. Bron: collectie gemeentearchief Schiedam