advertentie

NK-tafeltennis in Schiedam trekt recordaantal deelnemers en heeft een verrassende Schiedamse winnaar

De Margriethal was op 9 en 10 september het toneel van het NK-tafeltennis voor het één na hoogste niveau en lager. De Schiedamse Daria Dubenko van TTV Scyedam wist verrassend te promoveren naar die één na hoogste klasse. Haar Schiedamse collegas bij de heren grepen naast een podiumplaats en werden eerder al uitgeschakeld. 

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 12 september 2023 18:41

Aan het toernooi in de Margriethal deed dit jaar een recordaantal deelnemers mee, 480 om precies te zijn. Dat zijn er veel tegenover het kleine aantal Schiedamse spelers: aan het toernooi deden slechts vier Schiedamse spelers mee, vertelt Wilko Huiden, organisator van het NK-tafeltennistoernooi. John Buik, Daniel Snoek van TTV Scyedam en Chafik El Hachioui, die uitkomt voor het Rotterdamse Twenty-One Up. Alleen Snoek kwalificeerde zich voor de laatste 32. Een knappe prestatie vanwege het hoge aantal deelnemers binnen zijn poule.

Schiedamse winnaar

Naast de drie heren, deed ook de Schiedamse Daria Dubenko van TTV Scyedam mee. Dubenko kwam uit in de dames C-categorie. “Ze heeft het heel netjes gedaan. Ze heeft de finale gewonnen", vertelt Huiden. Ze won met 3-1 van Floortje Gerritsen van TTV Trias uit Twello. Ze mag zich dan ook Nederlands Kampioen in de C-klasse noemen.

Daarmee is de Schiedamse in een hogere licentieklasse terechtgekomen, waardoor ze volgend jaar in het één na hoogste niveau speelt op het NK-tafeltennis. "Overigens kostte het de Dubenko wel veel moeite om de prijs te winnen, dat had er vooral mee te maken dat veel van haar wedstrijden in vijfsetters eindigden.” Daarbij denkt Huiden dat het ook te maken kan hebben met de hitte van die dag.

De weg naar de finale is lang, verzekert Huiden. “Je speelt als individuele speler eerst in een poule van vijf spelers. Als je die wint of je wordt tweede in de poule ga je naar de knock-outfase. Bij het dubbelspel wordt gespeeld in een poule met drie teams.”

Volgens Huiden waren de spelers de hele dag bezig. Voor de toernooi organisatie is dat soms lastig, omdat je geen invloed hebt op hoe lang een partij duurt. “Als het snel gaat en het is in drie games beslist, dan kan het in een kwartiertje afgelopen zijn, maar als je aan elkaar gewaagd bent en het duurt bijvoorbeeld vijf games, kan het wel drie kwartier duren voordat er een winnaar is."

NKA

Het NKA, ofwel het Nederlandse kampioenschap A-klasse waarbij de dertig beste spelers van het land het tegen elkaar opnemen, wordt in maart in Zwolle gespeeld. Als de Schiedamse Dubenko volgend jaar promoveert, zal ze ook daar te zien zijn. “Dat zijn de echte topspelers met de hoogste licentie.”

Daria Dubenko op plek 1, Floortje Gerritsen op 2, Tara Iravani en Amy Schoen op 3
Daria Dubenko op plek 1, Floortje Gerritsen op 2, Tara Iravani en Amy Schoen op 3 | Fotograaf: Henk Hommes