advertentie

Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt ook overlast in Schiedam: ‘Tasten de biodiversiteit aan’

De Amerikaanse rivierkreeft vormt al enige tijd een plaag in Schiedam. Daarom is Delfland begonnen met onderzoek doen naar de effecten van het intensief wegvangen van exotische rivierkreeften. “We hebben schade aan de kades en het is niet goed voor de biodiversiteit”, zegt Wilco de Bruijne, Ecoloog van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 14 september 2023 17:32

In 1985 werd volgens de NOS de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst gesignaleerd in Nederland. “Het dier heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden waardoor het zich razendsnel kan vermenigvuldigen”, vertelt de woordvoerder van Delfland

Speciale vangnetten

Het afvangen van exotische rivierkreeften gebeurt nu vaak nog met traditionele korven en fuiken, vangmiddelen die zijn ontwikkeld voor vis. Delfland heeft nu speciale vangmiddelen voor rivierkreeften ontwikkeld. “Er zitten ontsnappingsgaten in zodat vissen en andere dieren uit kunnen, maar de rivierkreeften niet”, aldus De Bruijne.

Delicatesse

In Nederland wordt de rivierkreeft nog steeds alleen als plaag beschouwd, terwijl deze kreeftachtige in andere landen ook als delicatesse wordt gezien. “Het is zonde om ze weg te gooien. We hebben ze getest en ze kunnen geconsumeerd worden, dus gaan ze via onze beroepsvisser naar de groothandel.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN