advertentie

Bende smokkelde 118 miljoen illegale sigaretten, een derde lag in loodsen in Schiedam

Zeven verdachten moeten voor de rechter verschijnen voor hun rol in grootschalige sigarettensmokkel in 2018. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de zeven 118,5 miljoen sigaretten buiten het zicht van de douane om Nederland in gebracht. Ruim 36,5 miljoen van die sigaretten lagen opgeslagen in loodsen in Schiedam.

Bende smokkelde 118 miljoen illegale sigaretten, een derde lag in loodsen in Schiedam
FIOD
Philip van Es

door Philip van Es

dinsdag 19 september 2023 11:22

In november 2018 is het voor justitie de zogenaamde ‘klapdag’. Ze vallen op verschillende plekken in Zuid-Holland binnen bij loodsen. In een loods aan de Mercuriusweg vinden de opsporingsdiensten 6.250.000 sigaretten. Een loods verderop blijkt een nog grotere opslag. Op de Fortunaweg worden dik 30 miljoen sigaretten gevonden. Ook in Berkel en Rodenrijs, Barendrecht, Rotterdam, Meerkerk ‘s-Gravendeel en Krimpen aan den IJssel doet de FIOD invallen.

Geen accijnszegels

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten ervan lid te zijn van een criminele organisatie die illegaal sigaretten smokkelde en verkocht. Normaliter worden sigaretten veraccijnst, dat betekent dat de pakjes worden verzegeld met een accijnszegel en dat de accijns erover is afgedragen. Volgens de FIOD is er zo’n 11 miljoen euro aan belastingen ontdoken.

In de zaak staat ook één Schiedammer terecht. De 27-jarige man wordt verdacht van het voorhanden hebben van bijna 6 miljoen sigaretten en 156 flessen wodka waarover geen accijns is betaald in een loods in Krimpen aan den IJssel. Het OM verdenkt hem niet van deelname aan de criminele organisatie.

Vrachtwagens leeghalen

Volgens de FIOD smokkelden de zeven de goederen via containers in de Rotterdamse haven. De sigaretten werden geïmporteerd met als bestemming verkoop buiten de Europese Unie. De containers werden echter tijdens het transport in Nederland bijna volledig leeggehaald.  

Van vijf verdachten denkt het OM dat zij intensief hebben samengewerkt om de sigaretten illegaal op de Nederlandse markt te verkopen. Naast de Schiedammer is er ook nog een Poolse vrachtwagenchauffeur opgepakt die bijna 8 miljoen sigaretten in zijn lading had.

De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld, maar is na al die jaren nu eindelijk gereed om voor de rechter te komen. Wanneer dat zal zijn is nog onbekend vanwege de omvang van de zaak.